Bron: NOAA
El Niño is dit jaar een stevige hoor. Kijk maar eens naar de multivariate enso index van NOAA hierboven. Maar hij lijkt zijn plafond al aangetikt te hebben. !998 had ongetwijfeld de krachtigste El Niño tot nu toe, nipt gevolgd door die van 1983.
ENSO , El Niño Souhern Oscillation, stuwt de gemiddelde temperatuur op aarde flink op. Vandaar ook dat klimaatalarmisten al maanden roepen dat 2015 het warmste jaar ooit gemeten wordt. Men vermijdt graag El Niño te noemen als ‘tipping proces’, zodat het lijkt alsof dat alleen het werk is van het stijgende CO2-gehalte in de atmosfeer.
Bron: Woodfortrees
Op bovenstaande grafiek is de wereldtemperatuur te zien volgens UAH versie V6. Een satellietmeting, en mijns inziens betrouwbaarder dan de meetreeksen gebaseerd op thermometers. Het lijkt er op dat 2015 het niet gaat winnen van 1998.
Bron: Woodfortrees
De andere op satellietdata gebaseerde temperatuureeks, van RSS hierboven, loopt zelfs t/m november 2015 en laat een tamelijk zwakke piek zien in 2015.
Bron: Woodfortrees
Bovenstaande reeks van GISS/NASA laat zien dat deze reeks wel een hoogste piek toont in 2015. Datzelfde geldt voor HadCRUT4. Beide zijn datareeksen op basis van thermometermetingen. Naar mijn mening minder betrouwbaar dan de satelliet datareeksen. Daarover later meer.
Bron: KNMI
Ik denk derhalve dat 2015 niet het warmste jaar ooit gemeten wordt, en de komende paar jaar zal het ongetwijfeld weer wat koeler worden!