Fig.1 Bron: climatlas
Het zoemt al enige tijd rond in de media, die erg hoge temperaturen in het gebied rond Seattle en Vancouver in juni 2021. In figuur 1 is de juni-temperatuur 2021 vergeleken met de gemiddelde juni-temperaturen van de periode 1991-2020. De hogere temperaturen in het W van Noord Amerika vallen op, maar dat was in de afgelopen juni ook het geval in NO-Azië en N-Europa.
En meteen is daar die voorgeprogrammeerde belangstelling voor hoge temperaturen, die opvallend veel sterker is voor hoge dan voor lage temperaturen. En koude-records waren er genoeg het afgelopen half jaar, als je ‘window’ de hele wereld is. China en Japan bijvoorbeeld gingen afgelopen winter gebukt onder extreme sneeuwval en lage temperaturen. Maar ook andere delen van de wereld, zoals de USA en Europa, hebben de afgelopen tijd hun portie kou wel gehad. Kijk maar eens naar de temperatuur-anomalieën van februari 2021 in figuur 2.
De opmerkelijk veel grotere belangstelling voor ‘warm’ dan voor ‘koud’ heeft natuurlijk alles te maken met de stortvloed aan berichtgeving over de ‘opwarming van de aarde’, die de afgelopen jaren langzaam over ging in ‘klimaatverandering’ en sinds kort in ‘klimaatcrisis’. Het is een beweging geworden met sterk religieuze trekjes, alle neuzen moeten dezelfde kant op staan. Gelukkig is er de blog https://electroverse.net dat enig tegenwicht biedt door uitsluitend te berichten over koude gebeurtenissen op aarde.
Het vervelende is dat er bewijsbaar geen sprake is van een klimaatcrisis op aarde. Zelfs weermannen en –vrouwen doen mee aan het verspreiden van de apocalyptische boodschap die klimaatcrisis heet. Zo zei Peter Kuipers Munneke op het NOS journaal als verklaring voor de opvallend hoge temperaturen in NW USA en ZW Canada dat dat alles te maken had met de opwarming van de aarde.
Een weersverschijnsel van een paar weken verklaren door ‘de opwarming van de aarde’ is natuurlijk een gotspe, de weerman had gewoon wat meer tijd in de voorbereiding van zijn praatje moeten steken. Dat laatste moet natuurlijk altijd als het met weer en klimaat te maken heeft, want weer en klimaat zijn uiterst complex. En ook het Nederlandse ‘klootjesvolk’ dat zijn wereldbeeld voornamelijk van journaal en talkshows vandaan haalt, heeft recht op een informatief weerbericht.
Fig.4 Bron: NOAA
Gelukkig zijn er ook mensen als Erik Jansen, die op zijn uitstekende blog www.polderklimaat.nl flink in het probleem gedoken is. Zo is er het verschijnsel ‘Blop’, een warme massa water die soms in het N van de Pacific ontstaat, en gerelateerd lijkt te zijn aan La Niña en een specifieke persistente luchtdrukverdeling boven het gebied. Maar hij wijst ook op het feit dat er ’s zomers sprake is van een opvallend grote groei van algen langs de kusten van Oost-Azië en Noord Amerika. Hoe dat te maken kan hebben met het ontstaan van Blops leest u uitgebreid op de blog van Erik Jansen.
Fig.4 Bron: NOAA
Als u dat allemaal gelezen hebt (ook de links zijn informatief!) dan zal het hopelijk duidelijk zijn dat de ‘analyse’ van weerman Peter K.M. het kleuterniveau niet ontstijgt. Wat jammer voor al die landgenoten die vertrouwen op de expertise van de weerman!