Nachtvorst in april

Rechtspsychologen weten het al jaren: getuigenverklaringen moet je met de nodige scepsis benaderen. Het menselijk geheugen is namelijk geen computer en kan al gauw misinformatie leveren. Dat geldt ook voor het weer en de herinneringen over hoe het weer vroeger was. Zo merkte ik aan reacties om me heen dat best veel mensen menen dat nachtvorst begin april, zoals we dat nu ervaren,  een uitzondering is.

Daarom heb ik een onderzoekje gedaan hoe dat zit met die nachtvorst begin april. Daarvoor heb ik voor station De Bilt de gemeten minimumtemperatuur (Tn) per etmaal genomen vanaf 1 januari 1901 t/m 10 april 2022. Omdat het nog geen 10 april 2022 is moet ik vertrouwen op de voorspellingen van Tn in De Bilt voor de komende dagen. Vervolgens heb ik uit die enorme hoeveelheid gegevens voor elk jaar de Tn voor de eerste decade van april (eerste 10 dagen) genomen en gekeken hoe vaak nachtvorst (Tn < 0 °C) voorkwam. Voor 2022 heb ik alvast 3 dagen ingevuld. Het resultaat ziet u in de grafiek. Conclusie: ga niet op je geheugen af maar op cijfers.

PS: door een aantal lezers werd ik attent gemaakt op het verschijnsel van IJsheiligen. Dat heeft betrekking op de periode van 11 t/m 14 mei, waarin het nog mogelijk is dat er in ons land  nachtvorst optreedt (belangrijk voor het tijdstip van planten van bepaalde gewassen). Ik heb het even bekeken en de kans op nachtvorst tijdens IJsheiligen is zeer klein. Op station De Bilt kwam er slechts in de jaren 1904, 1928,1941, 1953 en 2020 eenmaal nachtvorst voor tijdens de periode van IJsheiligen.