Energiegebruikers staan op

Eerst Urgenda en nu Milieudefensie: Urgenda stelde de democratie onder curatele en dwong de staat tot nog verregaander klimaatbeleid. Milieudefensie nam via de rechter de bedrijfsvoering over van Shell en wil nu met een nieuw initiatief (het stuurde een open brief aan 29 grote bedrijven) het gehele Nederlandse bedrijfsleven op de knieën dwingen. Beide milieuorganisaties voerden hun rechtszaken zogenaamd vanuit het ‘algemeen belang’.

Maar dienen zij het algemeen belang wel? En voelen burgers zich wel gehoord bij deze zaken? En wat zijn de gevolgen voor de energieprijzen en het landschap? Heeft de rechter wel oog gehad voor deze vragen? Een groep Bezorgde Energie Gebruikers (BEG) – denkt van niet en zegt nu: genoeg is genoeg. Het is tijd dat burgers en ondernemers die zich niet vertegenwoordigd voelen door Urgenda en Milieudefensie ook van zich gaan laten horen. Bij de rechter wel te verstaan.

Dus het plan is simpel: de BEG-groep gaat zich mengen in de rechtszaak tussen Milieudefensie en Shell. Dat kan in het Nederlandse recht en heet ‘tussenkomen’. BEG gaat dat doen met eigen vorderingen en eigen argumenten. Want, hoewel de meeste stukken van Shell en Milieudefensie niet openbaar zijn, blijkt uit het vonnis al dat een heleboel relevante argumenten door deze partijen niet zijn ingebracht. Dus gaat BEG dat alsnog doen.

Want er is meer dan klimaat. Natuurlijk is ook BEG een voorstander van een schoon milieu en koesteren wij natuur. Maar als de energierekening niet meer betaald kan worden, dan rest straks niets anders meer dan energie-armoede, wat neerkomt op in de kou zitten. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn van het klimaatbeleid. De rechter heeft zich totaal niet over dergelijke gevolgen hoeven buigen.

U kunt meedoen door te tekenen, en eventueel door te doneren om deze rechtsgang mogelijk te maken. Klik hier en ga naar de website van BEG voor meer informatie.