Vattenfall deel 2

Enkele dagen geleden berichtte ik over de reclames van de energieleverancier Vattenfall, die zich als zeer duurzaam en groen afficheert maar in werkelijkheid de grootste CO2 uitstoot heeft van Nederland.

Het toeval dat het tv programma Hofbar op dinsdag 29 september j.l. een special uitzond over het stadsverwarmingsplan in Amsterdam-Noord waarin Vattenvall, zo bleek onlangs, een hoofdrol speelt. De bewoners kregen na veel gedoe inspraak in het plan. Ze ontdekten dat stadsverwarming op basis van warmte-onttrekking aan het IJwater op langere termijn meer CO2 reduceert  en goedkoper is dan  het gemeentelijke plan waarin water van hoge temperatuur vanuit een warmtekrachtcentrale wordt betrokken.

Al snel bleek dat de bewoners die zich opgegeven hadden voor die inspraak eigenlijk niets te vertellen hadden. De gemeente had allang afspraken gemaakt met Vattenfall over het plan, de bewoners hadden voor nop ingesproken. De centrale die het warme water moet gaan leveren is de Vattenfallcentrale in Diemen waar naast de gasgestookte eenheid een biomassacentrale zou moeten verrijzen. Zie het vorige bericht daarover.

Verantwoordelijk voor deze trieste gang van zaken is notabene een Groen Links wethouder, Marieke van Doorninck, die over Energietransitie gaat. Het is de gemeente er alles aan gelegen om van Amsterdam-Noord een voorbeeldwijk voor Nederland te maken waar men van het gas af gaat en op stadsverwarming verder moet leven. Plannen van individuele bewoners om zonnepanelen op het dak te plaatsen werden afgewezen omdat de wijk een ‘beschermde status’ heeft. De werkelijke reden blijkt dat dit soort initiatieven in het contract met Vattenfall uitgesloten zijn, omdat zo bewoners zich zo zouden kunnen onttrekken aan het warmtenetplan.

Groen Links vindt blijkbaar kekke plannen belangrijker dan de vraag hoeveel CO2 er bespaard wordt. Daar kan ik nog wel enige sympathie voor opbrengen omdat natuurlijk dit plan -linksom of rechtsom- geen enkel effect zal hebben op het klimaat. Waar ik boos over kan worden is dat Groen Links zich blijkbaar weinig gelegen laat liggen aan de ideeën die leven onder de bewoners en liever de belangen dient van een multinational als Vattenfall. Misschien komt dat  ook omdat de bewoners (veelal lagere inkomens) waarschijnlijk niet tot de kiezersgroep behoren van de partij? De wethouder van Groen Links wil niet met Powned praten maar wordt toch op de drempel even bevraagd door Rutger Castricum.

Kijk en huiver: Hofbar