Het jongste IPCC-rapport is letterlijk ‘angst aanjagend’. Dat is waarschijnlijk ook de bedoeling, bange mensen worden makke schapen in de handen van machthebbers. Marcel Crok was gisteren te gast bij een live uitzending van BLCKBX, die onder andere ging over het IPCC rapport. Zonder al teveel op de inhoud in te gaan (er staat weinig nieuws in) maakte hij duidelijk wat het politieke spel is dat momenteel gespeeld wordt door het IPCC en de UNO. De verontwaardiging van de secretaris-generaal van de UN , António Guterres, over ‘gebroken beloften’ met betrekking tot het Akkoord van Parijs was volstrekt onterecht: die afspraken waren zeer vrijblijvend.
Fig.2 Bron: statistica
De twee landen met de meeste kolencentrales, China en India, zijn in Parijs voorlopig vrijgesteld van beperkende maatregelen op het gebied van CO2 uitstoot, evenals arme landen op aarde. China bezit momenteel meer dan 50% van alle kolencentrales op aarde, en is nog steeds in recordtempo kolencentrales aan het bijbouwen. Dit allemaal netjes passend binnen de afspraken die bij het Akkoord van Parijs zijn vastgelegd. De secretaris-generaal van de UN heeft dus boter op zijn hoofd als hij het heeft over ‘gebroken beloftes’.
De video van BLCKBX is hier te zien (Marcel Crok vanaf 12:30u):
De oorlog in Oekraïne is ongetwijfeld ook van invloed op de enorm gestegen gasprijzen, maar die sterke prijsstijging begon al in de zomer van 2021, ruim vóór de Russische inval in de Oekraïne. Verbazingwekkend is de recente uitspraak van Diederik Samsom (PvdA), de rechterhand van Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) die gaat over klimaat. Het komt er volgens Samsom op neer dat we de afgelopen 40 jaar veel te goedkoop konden leven, want energie en voedsel waren te goedkoop. De boodschap van Samsom is dat het goed is dat energie en voedsel veel duurder zijn geworden. Het videootje is onderdeel van een langer vraaggesprek met Samsom door Bruegel, ‘ the European think tank that specialises in economics’.
Zie het videootje hier.
Wat bezielt iemand om hoge energie- en voedselprijzen toe te juichen? Dat kan alleen maar verklaard worden als er een ‘hoger doel’ mee te bereiken is. Dat doel voor Samsom (en Timmermans) is het ‘redden’ van het klimaat, blijkbaar ten koste van alles. Als dat zo doorgaat zullen we in Europa uiteindelijk aan de bedelstaf raken denk ik.
Fig.3 Bron: IEA