Warmterecord zonder kouderecords?

De Telegraaf kopte vandaag op haar website:

Bron: Telegraaf

Het ging om de maximum temperatuur (Tx) die in De Bilt vandaag steeg tot 34,6 °. De krant vervolgt: “Het oude record dateert uit 1975. Toen werd het in De Bilt 32,9 graden. Het is alweer het zesde officiële datum-warmterecord van het jaar. Daar tegenover staan geen kouderecords.”

Jammer Telegraaf, maar dat is niet waar. Ik schreef drie dagen geleden al dat de KNMI-stations Vlieland, Lauwersoog, Nieuw-Beerta, Hoorn (Terschelling) en Leeuwarden alle hun laagste maximumtemperatuur (Tx) record vermorzeld zagen worden op 9 juli j.l.

Ik schreef in dit bericht: “Waarom ik dit ‘oude’  nieuws nu breng? Omdat main stream media er als de kippen bij zijn om warmterecords prominent naar voren te brengen maar muisstil zijn als er koude-records zijn gebroken. En vooral om een beetje tegenwicht te vormen tegen de komende berichten in diezelfde msm over de warme dagen die voor ons liggen.”

Nou, daar hoefde ik niet lang op te wachten blijkt maar weer. Voor zover ik kan nagaan heeft alleen Weerplaza vorige maand over het kouderecord bericht. Alle andere media waren muisstil… De Amerikaanse site electroverse.net http://electroverse.net/ bericht overigens vrijwel dagelijks over kouderecords die her en der op aarde gebroken worden. Zoals bijvoorbeeld in Tasmanië (Australie):

Bron: electroverse

En op veel meer plaatsen in de wereld worden de laatste tijd kouderecords gebroken. Dus, Nederlandse media, probeer over weer en klimaat eens wat evenwichtiger te schrijven. Dat is helemaal niet moeilijk: niet meer de persberichten van weerbureau ’s klakkeloos kopiëren maar gewoon verder kijken dan je neus lang is.

Keep cool!