Klimaatpamflet


Fig.1    Bron: Ad Huijser

Bovenstaande foto is onlangs genomen in Gent, België, maar hij had net zo goed in Nederland genomen kunnen zijn. De affiches zijn afkomstig van een beweging die Extinction Rebellion heet en die grote woorden niet schuwt. De affiche doet voorkomen dat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres gezegd heeft: “Het is tijd voor dringende klimaatactie. De helft van de mensheid leeft in de gevarenzone. Uitstel betekent dood.” Nu weet ik niet of hij dit daadwerkelijk zo gezegd heeft, maar deze boodschap is volstrekt idioot en onwaar.

De bedoeling is in elk geval om angst te zaaien, zoveel is duidelijk. Er zit altijd een politiek (of soms religieus) doel achter, angst maakt mensen klein en manipuleerbaar. Nu is het klimaat een uiterst ingewikkeld systeem, over de vraag of er wel sprake is van een klimaatcrisis zoals beweerd wordt worden we vrijwel uitsluitend ‘geïnformeerd’ door het IPCC (een onderdeel van Guterres’ VN) en oneindig vaak gekopieerd door de traditionele media.

Dus hoe moet een gewone burger in ’s hemelsnaam zicht krijgen op dat klimaat, als die voortdurend omver geblazen wordt door een storm die maar uit één hoek waait? Gelukkig zijn er op het internet nog voldoende plekken waar de burger op een redelijke manier over het klimaat geïnformeerd kan worden. Maar je moet er wel moeite voor doen, want door de traditionele media worden die bronnen meestal geboycot.

Het is niet toevallig dat wetenschappers en andere slimme mensen vaak pas na hun pensionering hun licht over klimaatkwesties laten schijnen. Dan zijn ze vrij om hun ideeën en berekeningen naar buiten te brengen. Een daarvan is dr. Ad Huijser. Huijser heeft technische natuurkunde gestudeerd aan de TU Eindhoven en is onder andere jarenlang de baas geweest van het Natlab, het natuurkundig laboratorium van Philips. Hij kan razendsnel denken en rekenen, is gepensioneerd en heeft zich sindsdien op het klimaat gestort. Daarover zegt hij: “Gelukkig zijn er nog wel wat geïnteresseerde outsiders, meestal gepensioneerde wetenschappers die voor hun dagelijks brood niet meer afhankelijk zijn van het vergaren van onderzoeksgelden, die weten dat de klimaatwetenschap verre van “settled” is. En dat die, wetenschappelijk bezien, echt ingenieuze klimaatmodellen meestal niet eens in staat zijn om het, qua globale metingen goed bekende klimaat van de afgelopen vier decennia, met voldoende nauwkeurigheid te reproduceren.

Fig.2     Bron: Scafetta et al 2021

Figuur 2 laat zien dat ook de jongste generatie klimaatmodellen (CMIP6) niet in staat is om het temperatuurverloop op aarde goed te reproduceren. De groene lijn is de gemeten temperatuur. Daarover later meer.

Het idee dat CO2 de hoofdschuldige is van alle opwarming sinds 1850, is weinig aannemelijk en niet meer dan een onbewezen hypothese. Maatregelen gebaseerd op het idee, dat we de huidige opwarming kunnen stoppen door het volledig uitbannen van fossiele brandstoffen, zullen dan ook niet het geclaimde resultaat hebben. Dat is een totale, en in dit geval ook uiterst kostbare, illusie.”

Zo eindigt de tekst van het 28 pagina’s tellende klimaatpamflet van Huijser. Mooie woorden, maar kan Ad Huijser dat hard maken? Ja, en elke belangrijke uitspraak wordt vergezeld van referenties zodat de lezer zelf op onderzoek uit kan gaan. Zo is een samenhangend verhaal ontstaan over klimaatverandering, een verhaal dat je (helaas) niet snel in traditionele media tegen zult komen. En dat laatste is natuurlijk jammer. Huijser heeft zijn pamflet geschreven om tegenwicht te bieden aan de continue eenzijdige berichtgeving over het klimaat in die traditionele media, waardoor met name jonge mensen zich zorgen gaan maken over hun toekomst.

Dit pamflet is een aanrader  voor iedereen die zich wat breder wil oriënteren op klimaatverandering. Het is als pdf te downloaden vanaf de downloadpagina op deze website (zie het menu hierboven) of via deze link.