Nieuw warmterecord

Vanmiddag is het Nederlands warmterecord gebroken.  Het oude record stond op naam van Warnsveld, waar in 1944 38,6 C gemeten werd.  Vanmiddag werd dit verbroken:  in Gilze-Rijen werd 39,1 graden C gemeten. Update: Eindhoven schijnt warmer te zijn, met 39,3.  Gilze-Rijen stijgt plots naar 39,2.  Ik denk dat we geduld moeten hebben, de gemeten waarden moeten nog gevalideerd worden door het KNMI. De Bilt werd niet zo warm:  de 10-minutenmetingen geven een maximum temperatuur vanmiddag van 35,9 C, maar ook dat moet gevalideerd worden.

De omstandigheden voor een nieuw record waren perfect: een wolkenloze hemel, de wind uit het zuiden en heel weinig verdamping.  Dat laatste komt omdat het al een poosje droog is. Planten nemen dan maatregelen tegen uitdrogen en zetten de verdamping op een laag pitje.  Ook het bodemoppervlak op met name de zandgronden was vanwege het ontbreken van neerslag droog. En laten we ook niet vergeten dat de hoeveelheid zonnestraling die Nederland bereikt sinds 1985 flink toegenomen is. Dat komt omdat de lucht veel schoner is geworden. Zie daarover dit bericht.

Morgen nieuwe kansen op records 🙂 en hopelijk een overzicht van de Txx van De Bilt vanaf 1901.  Niet gehomogeniseerd uiteraard.