Warme dagen in De Bilt

Gisteren was het een erg warme dag in Nederland. Het record van de hoogste temperatuur was voor Eindhoven  met waarschijnlijk 39,3 °C. Maar net zoals met de andere stations van het KNMI moeten die gegevens eerst nog gevalideerd worden. Vergelijk het met het eventueel bijstellen van de gemeten tijd na de 100m hardlopen bij atletiek. Omdat ik vooral benieuwd ben naar de temperatuur in De Bilt is dat wachten vervelend. Op het moment dat ik dit typ is de officiële Tx van woensdag 24 juli 2019 nog niet bekend.

Nu is Weerplaza geabonneerd op de 10-minutenmetingen van het KNMI en maakt daar fraaie grafiekjes van. Dat ziet er zo uit:

Bron: Weerplaza

Ik heb de pointer gezet op woensdag 17 uur, rond die tijd was het in De Bilt het warmst. Het label geeft 35,9 °C aan. Dat is de hoogste temperatuur van de 10-minuten metingen van gisteren in De Bilt.  De maximum temperatuur kan nog iets hoger liggen, een piekje binnen twee metingen zou dat kunnen veroorzaken.  Maar spectaculair veel hoger is onmogelijk lijkt me.

Nu heb ik de gemeten temperaturen van De Bilt erbij gepakt sinds 1901 en telkens voor elk jaar de hoogst gemeten temperatuur genomen (Txx) en in een grafiek gezet. Ik heb me beperkt tot temperaturen van ≥  30 °C. Dat ziet er zo uit:


Data: KNMI

De rode punt is De Bilt gisteren. De lineaire trendlijn laat zien dat de Txx sinds 1901 is gestegen, maar die stijging beperkt zich tot 1 °C tussen 1901 en 2019. Dat is ongeveer de helft van de stijging van de gemiddelde temperatuur in De Bilt in deze periode. De Txx van 1947 is nog steeds het hoogst.

Het kan zijn dat de gevalideerde Tx van gisteren iets hoger uitvalt. En vandaag krijgen we weer een warme dag, dus wellicht wordt de Tx vandaag in De Bilt hoger dan gisteren. Voor de trend van de afgelopen 119 jaar zal dat echter weinig uitmaken.