Het temperatuurrecord op Antarctica deel 2

Het gemelde temperatuurrecord op Antarctica van ruim 20 °C (bericht gisteren) krijgt een vervolg. Het bericht lijkt als eerste verschenen te zijn in de Britse krant The Guardian op 13 februari.

Bron: Guardian

De bovenstaande grafiek werd in het artikel afgedrukt. Het record op 9 februari is 20,75 °C, de bron is Base Marambio. Op onderstaande figuur is Seymour Island weergegeven. De enige bewoonde plek is de Argentijnse basis Base Marambio op het noordelijk deel van het eiland.  Ik heb een punaise geplaatst bij het vliegveld van de basis.

Bron: Google Earth

Een lezer van deze website, Enrico Evers, berichtte me dat het Duitse meteobedrijf WetterOnline gewoon dagelijks de weerdata van Base Marambio weergeeft. Als ik de dagelijkse maximum temperaturen van begin februari bekijk dan is het record niet te vinden:

Bron: Wetteronline

De Tx (maximum temperatuur) op Base Marambio op vrijdag 7 februari 2020 was net geen 16 °C, dat is bijna 5 °C lager dan het vermeende record. Op de recorddag van The Guardian, zondag 9 februari, werd het op de basis niet warmer dan ruim 10 °C. Wat is juist? WetterOnline is een serieuze weerdienst die zijn data van serieuze bronnen betrekt. Ik vermoed dat dat in dit geval de Argentijnse meteorologische dienst is.

Maar waar komt het record van The Guardian vandaan? Ik lees hier en daar van AFP, het persbureau. The Guardian is een krant die niet vies is van klimaat-alarmistische berichtgeving weet ik. Waar zit de fout? Ergens moet iemand verschrikkelijk geblunderd hebben. Ik heb intussen een berichtje over de kwestie naar WetterOnline gestuurd. Wordt vervolgd denk ik.