Ongewenste waarheden

Fig. 1  Bron: Kaltesonne

Het is nog nooit zo warm geweest als vandaag – klopt dat? Zijn de recente temperatuurveranderingen eigenlijk alleen door ons mensen veroorzaakt? En welke invloed hebben de fluctuaties in de activiteit van de zon? Vragen die een voorbeeld zijn van de 50 onderwerpen die de auteurs in dit boek behandelen. Natuurrampen van de afgelopen 150 jaar worden in een klimaathistorische context van millennia geplaatst. Het blijkt dat de simplistische voorstelling in de media geen recht doet aan de complexe context en tot angst en onzekerheid leidt.  Een moedig pamflet tegen een oververhit klimaatdebat en klimaatbeleidactivisme.

Zo begint het recent uitgegeven boek ‘Unerwünschte Wahrheiten: Was Sie über den Klimawandel wissen sollten’ van Fritz Vahrenholt en Sebastian Lüning. Beide wetenschappers zijn al lang actief in hert klimatologische veld. Vahrenholt was  actief als Staatsrat en Umweltsenator voor de deelstaat Hamburg en is vanaf 1999 professor in de chemie.  Hij was CEO van een windturbinebedrijf en van het elektriciteitsproducent RWE. Sebastian Lüning is geoloog en paleoklimatoloog en werkzaam in de offshore industrie.  Hij is zeer actief in de paleoklimatologie en heeft  vele publicaties op zijn naam staan.

De auteurs behandelen de huidige klimaatproblematiek door het beantwoorden van 50 vragen. Daardoor ontstaat een zeer overzichtelijk werk dat niet alleen voor de geïnteresseerde leek interessant is maar ook de gevorderde lezer een schat aan informatie levert. De vragen zijn ondergebracht in 9 hoofdstukken:

I              Moderne opwarming in het licht van de klimaatgeschiedenis
II             Natuurlijke en antropogene klimaatverandering
III            IJs
IV           Extreem weer
V             Zeespiegel
VI           Klimaatmodellen en voorspellingen
VII          Klimaatschade
VIII         IPCC en klimaatconferenties
IX            Energie voor een duurzame toekomst

De subtitel van het boek “Wat U over klimaatverandering zou moeten weten” beschrijft precies waar het boek goed in is: het geeft op overzichtelijke wijze actuele informatie over klimaatverandering. Daarmee is het behalve een studieboek ook een prima naslagwerk.

In het Duits, maar ook voor diegenen die niet dagelijks met die taal omgaan goed leesbaar. Verkrijgbaar voor ongeveer €25 via onder andere de Nederlandse (internet) boekhandel. Een aanrader!