Vechten tegen windmolens

De Groningse windmolenbestrijder Jan Nieboer en de Friese wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker zijn onlangs beiden met veel lawaai (en bij Rypke met geweld) opgepakt. Het lijkt in beide gevallen te gaan om intimidatie. Beide mannen verzetten zich in geschrift en procedures tegen de krankzinnige ‘verwindmoling’ van het landschap. En dat terwijl die molens voor klimaat en CO2-uitstoot helemaal niets uitmaken.

Maar de belangen zijn groot, zowel voor de industrie als voor de overheid. In dat licht moet mijns inziens de aanhouding van beide mannen gezien worden. Helaas heeft justitie (geholpen door politie) geen rekening gehouden met het feit dat deze mannen zich niet laten intimideren.

Tegelijk las ik vandaag dat cartoonist Ruben Oppenheimer sinds hij een cartoon had gemaakt van Erdohan voortdurend bedreigd wordt door Turken die in Nederland wonen. Hij laat dat vaak voor wat het is maar soms doet hij aangifte. Oppenheimer in Trouw: “ Ik doe pas aangifte als er echt strafbare feiten zijn, als iemand schrijft dat ‘alle Joden zoals jij’ aan het gas moeten. ‘En als ik je tegenkom, maak ik je dood.’ Ik heb alle namen en rugnummers. Maar niemand wordt van zijn bed gelicht, zoals wel gebeurt als iemand Wilders op die manier bedreigt. Of Rutte. ‘De kans dat je met geweld in aanraking komt, is reëel’, zegt de politie.

Dus geen actie van justitie en politie bij reële bedreigingen tegen een cartoonist, maar wel met veel bombarie twee windmolenbestrijders proberen bang te maken. Ook het fanatisme waarmee justitie de Friese wegblokkeerders heeft aangepakt past in dat plaatje. Er wordt met verschillende maten gemeten, dat lijkt me duidelijk. Daar moet snel een einde aan komen.

Hieronder het vraaggesprek met Jan en Rypke in de studio van Blue Tiger: