Storm Eunice is net gepasseerd en heeft voor behoorlijk wat schade gezorgd, en helaas ook een paar mensen het leven gekost. Dat levert begrijpelijk veel nieuws op voor kranten, radio en tv. Maar de laatste jaren gaan journalisten bij opvallende weerssituaties vaak op zoek naar het antwoord op de vraag of die weerssituatie ‘uniek’ is. Dat geldt voor stormen, maar nog veel vaker voor de temperatuur. Dagrecords heten die, en de belangstelling daarvoor heeft denk ik te maken met het feit dat klimaatverandering een ‘hot topic’ geworden is. Sommigen beweren zelfs dat vanwege de recente klimaatverandering het ‘einde der tijden’ nabij is.
Dat is een ernstige misvatting lijkt me, maar als dat uit de mond komt van jonge mensen vervult me dat wel met medelijden. En ook met boosheid, omdat die angst de afgelopen jaren gevoed wordt door een lawine aan eenzijdige berichtgeving over weer en klimaat. De jacht op dagrecords is daar een voorbeeld van.
Fig.1 Bron: KNMI
Zijn dagrecords zinvol? Het antwoord is: nee. Een poos geleden is het KNMI opgehouden met het vermelden van dagrecords. Een van de argumenten om dat te doen is het grillige karakter van het weer in ons land, waardoor de temperatuur op iedere datum enorm kan variëren. De kans dat de temperatuur hoger of lager is dan de ruim honderd eerder opgetreden waardes op een bepaalde datum is daarom aanzienlijk. In het KNMI bericht (link hierboven) wordt goed omschreven waarom het bijhouden van dagrecords onzin is.
De bekende Vlaamse weerman Frank de Boosere heeft op zijn website ook aandacht gewijd aan die onzinnige dagrecords. Hij legt in zijn artikel in begrijpelijke woorden uit waarom die dagrecords onzin zijn. Als u op de link klikt kunt u zijn hele verhaal lezen.
Fig.2 Bron: Frank de Boosere
De vraag is uiteraard waarom kranten, radio en televisie ondanks het feit dat deskundigen zeggen dat dagrecords onzin zijn, toch doorgaan met het berichten hierover? Ik denk dat een antwoord is dat men op deze manier aandacht krijgt (lees: abonnees en kijkers). Of zouden journalisten –in tegenstelling tot wat deskundigen beweren- denken dat dagrecords er wél toe doen (in het licht van klimaatverandering)? Dan is er sprake van domheid, en tegen domheid strijden zelfs goden tevergeefs.