Klimaatontkenners en de Holocaust

In Zaanstad is de stichting Duurzaan actief. Onlangs verscheen een bericht op hun website over klimaatontkenners en de Holocaust met een zeer agressieve en domme tekst. Dat stuk is , heb ik begrepen van mensen uit Zaanstad, onlangs ook geplaatst in het huis-aan-huisblad weekblad ‘Zaans Stadsblad’ van 3 juli j.l. De laatste regels luiden:

“ls het zeker is dat ‘wij’ zelf verantwoordelijk zijn voor grootste ramp voor de mensheid sinds de Holocaust – en dat is zeker –, kunnen we dan nog wel toestaan dat sommige media, enkele politici en dwarse burgers twijfel blijven zaaien? Elk bericht met een vage theorie zorgt er immers voor dat ‘volgers’ niet bijdragen aan vermindering van de uitstoot. Dat maakt publieke ontkenners schuldig. Hoog tijd dat het ontkennen van de vernietiging van alles wat leeft, strafbaar wordt. Om een volgende Holocaust (letterlijk ‘brandoffer’) te voorkomen.”

Ik behoor denk ik tot de groep van die mensen die volgens de stichting Duurzaan in Zaanstad strafrechtelijk veroordeeld dient te worden om een volgende Holocaust te voorkomen. Ik ontken weliswaar het klimaat of klimaatverandering niet maar ben wel – beargumenteerd – gekant tegen klimaatalarmisme. Ik ken veel mensen die kritisch staan ten opzichte van de huidige klimaatgekte, maar een ontkenner ben ik nog nooit tegengekomen.

Het is een ultiem teken van zwakte om de Holocaust erbij te halen als je het met iets of iemand niet eens bent. Bovendien is het ten aanzien van de nabestaanden van de slachtoffers van de Holocaust uiterst pijnlijk. De Holocaust bij een discussie slepen gebeurt als argumenten ontbreken. En die ontbreken volledig in het stukje, het is een aaneenrijging van dommigheid. Leon de Winter (zelf uit een familie die grotendeels door de Holocaust is uitgeroeid) schreef onlangs in zijn column in de Telegraaf:

“De klimaatreligie is onverbiddelijk ten aanzien van ketters. De nieuwe klimaatkardinalen eisen totale onderwerping aan hun geloofsartikelen; wie daaraan twijfelt, tekent zijn doodvonnis. Sceptische klimaatwetenschappers raken hun baan kwijt, tijdschriften weigeren hun artikelen af te drukken, ze worden uit symposia verbannen. De klimaatkardinalen heersen al in politieke en publicitaire zin; nog even, en zij kunnen gevangenisstraffen uitdelen.” De stichting Duurzaan bedient hem hier op zijn wenken.

De stichting Duurzaan wordt onder andere  gesponsord door de gemeente Zaanstad lees ik op de website. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente achter het radicale stukje van de stichting Duurzaan staat. Een andere sponsor is M&O Techniek, installateur van warmtepompen. Over dat bedrijf staat op de website van Duurzaan: “Dat je met duurzaamheid geld kan verdienen is voor M&O geen nieuws.” Dat zal zeker.

Overigens zou het me niet verbazen als het stukje – behalve erg dom en lomp en krenkend – wellicht zelf strafbaar is; aanzetten tot haat is immers strafbaar. De twee bestuurders van de stichting Duurzaan (werkzaam in design en communicatie) die deze extreme gedachten over andersdenkenden in de klimaatdiscussie verspreiden zou ik aanraden een koude douche te nemen en zich daarna eens flink in het onderwerp te verdiepen.