Morgen warmste 2 juni ooit?

RTL nieuws bericht:  ” De kans dat het morgen de warmste 2 juni ooit gaat worden, is volgens Brian Verhoeven van Buienradar groot. Het record stamt uit 1947, toen werd het 29,5 graden in De Bilt. Morgen worden temperaturen van zo’n 30 graden verwacht, dus als de zon zijn werk gaat doen, moet het lukken.” Veel andere nieuwssites hebben vandaag een vergelijkbaar bericht verspreid.

Nou ja, daar gaan we weer. Op 1 januari 2016 heeft het KNMI gemeend de gemeten temperaturen van De Bilt tussen 1901 en 1951 te  moeten ‘corrigeren’. Dat betekende bijna altijd dat ze naar beneden werden bijgesteld. Vooral de hoogste temperaturen moesten het ontgelden. Dat heet homogeniseren, en die homogenisatie is op zijn zachtst gezegd omstreden.

Wat werd er op 2 jui 1947 écht gemeten in De Bilt? Dat was 30,7 °C, en die 29,5 °C waar de meneer van Buienradar over spreekt is dus de bijgestelde temperatuur, niet de gemeten temperatuur. De gemeten temperatuur van 2 juni 1947 is dus 1,2 °C naar beneden bijgesteld.  Dat lijkt weinig maar is heel erg veel. Zeker als je bedenkt dat de opwarming van de aarde sinds 1880 minder is dan die bijstelling. Het KNMI is hofleverancier van weergegevens in Nederland, en dus volgen alle weerorganisaties in Nederland, en de kranten , en radio en tv de bijgestelde temperaturen en niet meer de gemeten temperaturen.

Hierboven heb ik in een grafiek de Tx (maximum temperatuur) in De Bilt van alle 2 juni’s weergegeven.  De gemeten waarden dus, niet de ‘gecorrigeerde’. De kans is klein dat het morgen warmer wordt dan op 2 juni 1947.  Maar mocht dat het geval zijn, wat zegt dat dan?  Helemaal niets.

Voor eenieder die de discussie over die homogenisatie gemist heeft: het rapport daarover is gratis downloadbaar op https://klimaatgek.nl/wordpress/downloads/