Fig. 1 Bron: wfcharts.com
De weermodellen voorspellen kou en sneeuw voor volgende week. De kaart hierboven is van de website https://www.wxcharts.com die data van een aantal weermodellen gratis ter beschikking stelt.
De website staat default op het GFS model ingesteld. Links van de kaart kiest u het model, ik heb het ECMWF HRES gekozen, een Europees model dat het goed doet. Met een muisklik zet je de red spot op bijvoorbeeld midden Nederland. Onder de kaart heb ik de tijdband gezet op de nacht van zondag 7 op maandag 8 februari.
Rechts van de kaart zijn dan voor de gekozen locatie en tijdstip grafieken zichtbaar die voor de gehele periode van 10 dagen informatie geven over wind, temperatuur, neerslag e.d.:
Fig. 2 Bron: wfcharts.com
Zachte oceaanlucht blijft op de kaart ver weg, voor de kust van Frankrijk. Met een straffe oostenwind zal koude lucht vanuit West-Rusland aangevoerd worden. Kijk eens naar de voorspelde temperatuurdaling komend weekeinde, gevolgd door sneeuwval.
ik heb het aantal dagen per jaar dat de wind in januari en februari uit ZW tot Z kwam (=zacht winterweer) vanaf 1904 in een grafiek gezet (figuur 3). De afwisseling van jaar tot jaar is groot, maar duidelijk is te zien dat er eind jaren ’80 een sprong zit in de tijdlijnen. Zo op t oog gaat het aantal dagen met ZW en Z wind gemiddeld zo’n 5 dagen omhoog. Dus minder kans op stevig vriezende wind uit het O tot NO, helaas. Maar ook dit windpatroon is niet voor de eeuwigheid.
Uiteraard is niets zeker in het weer. Daarom worden voortdurend nieuwe runs gedaan met de weermodellen. Hou deze website daarom in de gaten en bookmark hem, het is een bron van informatie.