El Niño  en het warmste jaar 2015

el nino dec 2015

Bron:  NOAA

El Niño  is dit jaar een stevige hoor. Kijk maar eens naar de multivariate enso index van NOAA hierboven. Maar hij lijkt zijn plafond al aangetikt te hebben. !998 had  ongetwijfeld de krachtigste El Niño tot nu toe, nipt gevolgd door die van 1983.

ENSO  , El Niño Souhern Oscillation, stuwt de gemiddelde temperatuur op aarde flink op. Vandaar ook dat klimaatalarmisten al maanden roepen dat 2015 het warmste jaar ooit gemeten wordt. Men vermijdt graag El Niño te noemen als ‘tipping proces’, zodat het lijkt alsof dat alleen het werk is van het stijgende CO2-gehalte in de atmosfeer.

uah tm okt 2015

Bron: Woodfortrees

Op bovenstaande grafiek is de wereldtemperatuur te zien volgens UAH versie V6. Een satellietmeting, en mijns inziens betrouwbaarder dan de meetreeksen gebaseerd op thermometers.  Het lijkt er op dat 2015 het niet gaat winnen van 1998.

rss nov 2015

Bron: Woodfortrees

De andere op satellietdata gebaseerde temperatuureeks, van RSS hierboven, loopt zelfs t/m november 2015 en laat een tamelijk zwakke piek zien in 2015.

gisstemp okt 2015

Bron: Woodfortrees

Bovenstaande reeks van GISS/NASA  laat zien dat deze reeks wel een hoogste piek toont in 2015.  Datzelfde geldt voor HadCRUT4. Beide zijn datareeksen op basis van thermometermetingen. Naar mijn mening minder betrouwbaar dan de satelliet datareeksen. Daarover later meer.

hadcrut nov 2015

Bron:  KNMI

Ik denk derhalve dat 2015 niet het warmste jaar ooit gemeten wordt, en de komende paar jaar zal het ongetwijfeld weer wat koeler worden!