Mannheim 2014

Met Hans Labohm,  Marcel Crok en Theo Wolters naar de klimaat- en energieconferentie in Mannheim geweest. Vooral het thema Energiewende was het hot item voor de talrijk aanwezige Duitsers. En terecht. Men begint nu pas te beseffen wat een desastreuze keuze dit geweest is van de Duitse overheid, zowel op financieel gebied als voor wat betreft economische ontwikkeling.

svsha

Maar wij kwamen toch meer voor de klimaatpoot van de bijeenkomst. Op de foto hierboven Henrik Svensmark (l) en Nir Shaviv (r), de ‘zonnekoningen’  van het klimaatdebat. Zij (en wij) luisterden aandachtig naar Richard Lindzen die weer een prachtig betoog had waarbij stralingsliefhebbers als ik volledig aan hun trekken kwamen.  En met stralingsliefhebber bedoel ik natuurlijk liefhebber van de stralingsbalans van de aarde en de links naar klimaatverandering.

Heel erg goed was het verhaal van Sebastian Lüning van Die kalte Sonne. Sebastian is paleogeoloog, en hield zijn betoog over de relatie tussen zon en temperatuur in het geologisch verleden. Een volgende keer kom ik hier graag op terug!

Kortom, het was een geslaagde expeditie en nog gezellig ook bovendien!