Klimaatverandering als grootste bedreiging?

Een paar dagen geleden verscheen in Nature een interessante publicatie over biodiversiteit en het verdwijnen van soorten op onze planeet. Maxwell et al onderzochten in hun studie “Biodiversity: The ravages of guns, nets and bulldozers”  naar de omvang op biodiversiteit van menselijk handelen. Een van de 10 velden was (uiteraard) klimaatverandering, waarbij je je af kunt vragen in hoeverre klimaatverandering antropogeen van oorsprong is. Geen enkele serieuze klimaatwetenschapper heeft zich aan het beantwoorden van die vraag gewaagd, en dat is logisch.

Die klimaatverandering was opgedeeld in vier effecten:  storms & flooding, habitat modification, extreme temperatures en drought. Regelmatige bezoekers van deze site zien waarschijnlijk al meteen dat ‘klimaatverandering’  ook hier vooral gebaseerd is op uitkomsten van modellen en niet op meetgegevens. Dat wil overigens niet zeggen dat klimaatverandering geen effect kan hebben op biodiversiteit, integendeel. Regionale klimaatveranderingen hebben soms regionale effecten op de biodiversiteit, en globale extreme klimaatveranderingen zoals bij de overgang van interglacialen naar glacialen hebben vaak een verwoestende werking op de biodiversiteit.

De overige 9 effecten zijn wel duidelijk antropogeen van oorsprong:

big killersBron: Nature

Meteen valt op dat klimaatverandering in het rijtje een heel bescheiden plaats inneemt. Van de ‘’ grootste bedreiging voor deze planeet” is geen sprake: klimaatverandering neemt een bescheiden 7e plaats in. De ‘big killers’  zijn vooral “over exploitation” (vooral door boskap)   en “agricultural activity”. Wat opvalt is dat in het laatste veld de akkerbouw veel verwoestender voor de biodiversiteit is dan de veehouderij.

Zonder verder op de details in te gaan (die overigens erg interessant zijn) zet deze studie de beeldvorming rond de mens en zijn invloed op de natuur wel een beetje op zijn kop. De krant Trouw, de laatste jaren toch niet te beroerd om de hype rond klimaatverandering zo nu en dan flink aan te wakkeren, schreef hierover:  “ Een modieus probleem is niet hetzelfde als een acuut probleem. Zo is klimaatverandering weliswaar in de mode onder natuurbeschermers, maar voor de biodiversiteit op aarde vormt landbouw een veel acutere bedreiging.”

trouw2

Dat is duidelijk lijkt me. Overigens maak ik mezelf geen enkele illusie: een artikel als dat van Maxwell et al zal op de leden van de het klimaat-industrieel complex geen indruk maken.  Daarvoor zijn de belangen te groot.