Nederland warmt vreselijk op (maar niet heus)

Nu de mussen in Nederland van het dak vallen is de gretigheid waarmee media ‘records’ willen scoren opvallend. Beter is om te kijken naar de langere termijn, de trends. Heel bijzonder is hoe het menselijk brein werkt bij dit soort zaken. Bijna niemand denkt meer aan die 6 eerste maanden van dit jaar, waarin het maar niet warmer leek te willen worden.

temp de bilt juli 1994 juni 2015

Bron:  KNMI

De gemiddelde maandtemperatuur van juni 2015 in van De Bilt is net bekend, dus kan ik die meenemen in bovenstaande grafiek. De grafiek betreft de gehomogeniseerde maandgemiddelde temperatuur in De Bilt vanaf juli 1994 t/m juni 2015.  De maandgemiddelden liggen ten grondslag aan de blauwe lijn, de rode lijn is de lineaire trendlijn van de maandgemiddelden.

Conclusie: al 21 jaar is de trend van de gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt vlak. Dus geen daling maar ook geen stijging.  Veel mensen vinden dat laatste opmerkelijk, want overal in de media en in sommige reclames wordt men geconfronteerd met “de opwarming”. Die is er dus al 21 jaar niet in De Bilt. En wat voor De Bit geldt, geldt voor heel Nederland (en wijde omgeving).

De afgelopen jaren hou ik ook de trend van de gemiddelde temperatuur op aarde bij. Daarvoor kun je gebruik maken van een beperkt aantal datareeksen. Die zijn gebaseerd op thermometergegevens die voor alle datareeksen dezelfde zijn. Twee reeksen maken gebruik van satellietdata. Blader maar eens terug, u komt ze al snel tegen. Afhankelijk van de gebruikte datareeks is ook op aarde al heel lang geen sprake van opwarming.

Terug naar De Bilt: hoe komt het nu dat aan die stilstand zo weinig ruchtbaarheid wordt gegeven? Belangengroepen zoals milieubewegingen en fabrikanten van windmolens, zelfs een deel van de wetenschappers hebben er belang bij dat het ‘gevaar’ van fatale opwarming blijft bestaan. Dat gaat vaak gewoon ordinair om geldstromen. En journalisten dan, die zouden toch moeten signaleren? Ja, er is een handjevol journalisten dat dat doet. Maar de voor de meesten geldt dat ze te weinig verstand van zaken hebben en vaak te lui zijn om zich er in te verdiepen. Een ‘dodelijke combinatie’. Dat geldt mijns inziens ook voor veel van onze politici.

Wat ik zou willen: onthoud deze grafiek. En laat elke keer als u weer iets hoort of ziet of leest over ‘de opwarming’ een alarmbelletje rinkelen. En o ja, mocht u twijfels hebben over de grafiek:  de gegevens kunt u zelf ophalen bij het KNMI via deze link  (als u niet te lui bent 😉 ).