VVD trekt handen af van klimaatakkoord (haha)

De VVD trekt de handen af van het klimaatakkoord. Dat zegt althans Klaas Dijkhoff in een interview  met De Telegraaf van vandaag. De fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer zegt dat de kans ’nihil’ is dat hij de waslijst aan ingrijpende milieumaatregelen één op één uit gaat voeren. ’Gewone mensen’ zijn volgens Dijkhoff te weinig gehoord aan de zogenoemde klimaattafels waar belangenclubs de omstreden groene plannen bedachten.

Ik denk dat de VVD tot deze opvallende koerswijziging vooral aangezet is door het vooruitzicht van een enorm zetelverlies de komende verkiezingen in maart. Dijkhoff zegt dat de kans nihil is dat hij de waslijst aan ingrijpende milieumaatregelen  één op één uit gaat voeren. Dat zou kunnen, maar ik voorspel dat de VVD wat scherpe puntjes er af gaat slijpen maar het grootste deel van de maatregelen overeind blijft staan. 0,8 op één of iets dergelijks. Zo is het toch de afgelopen jaren steeds gegaan? En sinds wanneer interesseert de VVD zich voor ‘gewone mensen’ ? Ik word bijna ontroerd door zoveel empathie.

Ik hoop dat die ‘gewone mensen’  zich geen zand in de ogen laten strooien door dit soort acties van Klaas Dijkhoff. Dit hele spel lijkt op een bekende politieverhoormethode: de ene ondervrager speelt ‘the hard guy’, de andere de vriendelijke begrijpende rechercheur. Zie hier de rolverdeling van Rutte en Dijkhoff. Helaas zijn veel Nederlanders tamelijk kort van memorie, maar deze hele klimaatwet-heisa onthouden tot de verkiezingen in maart zou toch moeten lukken.