Help: teveel duurzame energie-opwekking!

Foto:  Volkskrant

De Volkskrantsite opent vandaag met schokkend nieuws: Het stroomnet in Nederland kan nieuwe zonne- en windparken bijna niet meer aan. In sommige regio’s is al een stop gezet op de bouw van nieuwe installaties.

Nou ja, schokkend nieuws is het niet als je het onderwerp al een poosje volgt.  Het is wat nogal wat deskundigen al een paar jaar voorspellen. Vaak ingenieurs die kunnen rekenen. En dan te bedenken dat de klimaatwet nog uitgevoerd moet gaan worden.

De Volkskrant schrijft: “ Wie plaatselijk energie opwekt maar die niet zelf gebruikt, levert de elektriciteit terug aan het net. En daar wringt het. ‘Nieuwe initiatieven voor duurzame opwek (met name zonneparken) vragen om zoveel aansluitcapaciteit, dat het regionale net op korte termijn en op verschillende plaatsen de grenzen van de maximale belastbaarheid nadert’, stellen Enexis en de landelijke netbeheerder TenneT. Volgens het ontwerp-Klimaatakkoord is de zekerheid dat opgewekte stroom kan worden geleverd aan het net juist ‘een belangrijke succesfactor’ van de productie van genoeg hernieuwbare energie.”

Lees het hele artikel hier.