Het is vandaag, 13 oktober 2018, een prachtige dag! Volop zon, en de temperaturen bereiken zomerse waarden. Sommige mensen zijn zo zenuwachtig geworden van het recente rapport van het IPCC dat ze denken dat dit toch wel een bewijs is van de opwarmende aarde. En dan hadden we deze week ook nog eens de rechter die op de stoel van de overheid plaatsnam en in hoger beroep bepaalde dat de Nederlandse regering te weinig doet om het CO2-gehalte naar beneden te krijgen.
Kijk eens naar onderstaande figuur van het Noordelijk Halfrond, genomen om 14 uur vanmiddag. De temperaturen en winden zijn ingetekend. Duidelijk is dat het in West Europa relatief warm is. Het ene groene cirkeltje op Nederland geeft een temperatuur aan van 25,1 °C.
Bron: https://earth.nullschool.net/
Maar helaas, of beter: gelukkig, is er de Wet van Behoud van Ellende die alles in evenwicht houdt. Kijk maar eens naar de temperatuur in de omgeving van Chicago: 0,4 °C. Nu is het in Chicago op datzelfde moment 7 uur in de morgen, dus altijd kouder dan om 14 uur ’s middags, maar erg warm zal het niet worden daar vandaag.
De oorzaak van deze ongelijke verdeling van warmte en koude is de ligging van de straalstroom. Dat is een keiharde wind die op zo’n 10 km hoogte rond de aarde blaast. Die straalstroom vormt de begrenzing van koude polaire lucht in het noorden en warme tropische lucht ten zuiden ervan. In die straalstroom zitten een paar grote bochten, en die bepalen of er in Nederland op 13 oktober 2018 warme lucht ons land binnenstroomt of koude. Dat geldt natuurlijk ook voor Chicago.
Bron: http://www.meteociel.fr/
De ligging van de straalstroom wordt hierboven weergegeven door die blauwe band met geel-groene kern. De bochten liggen nu precies zo dat de USA bakken met koude lucht vanuit het poolgebied binnenkrijgt, en wij bakken met warme lucht vanuit het zuiden. Kan het ook anders? Jazeker, want die bochten in de straalstroom gaan op enig moment weer bewegen en dan kan het zomaar dat ons land overspoeld wordt met venijnig koude lucht. Die overgang van warme naar koude lucht (en andersom) gaat altijd gepaard met een regenzone.