Kunnen we wel van het aardgas af?

Gisteren publiceerde de Volkskrant een interview met hoogleraar energiemarktregulering Machiel Mulder van de universiteit Groningen. Leest u even een stukje mee in dat interview:

Bron Volkskrant

Het antwoord op de vraag in de titel van dit bericht is duidelijk: nee.  We hebben gas nodig, al is het alleen al om in de toenemende vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien.

Remco de Boer interviewde onlangs voor Studio Energie de CEO van Gasterra, Annie Krist. Een interessant gesprek met een CEO die natuurlijk voorzichtig was in haar uitspraken. Op de vraag van De Boer hoe groot de vraag naar aardgas volgens haar in 2030 zal zijn antwoordde ze uiterst voorzichtig:  “zeker nog 20.”.  Dat is 20 miljard m3 aardgas, ongeveer de helft van de huidige vraag. De podcast van het interview is hier te volgen.

Het CBS geeft voor het jaar 2017 aan dat het verbruik van aardgas in ons land bijna 1300 PJ was.  Omgerekend in m3 is dat ongeveer 41 miljard m3. Dat zal dan (groten-)deels aardgas zijn uit andere gebieden dan Groningen, zoals de kleinere aardgasvelden in Nederland. Maar denk ook aan levering vanuit Noorwegen en Rusland en de groei van LNG.

In de rest van Europa is aardgas een deel van de oplossing van het energieprobleem. In Nederland is er een bijna hysterische drang om zo snel mogelijk van het aardgas af te raken. Veel Europese landen kijken dan ook met bezorgdheid naar wat er in Nederland gaande is. Die bezorgdheid wordt in eigen land door steeds meer mensen gedeeld, die beginnen in te zien dat we waarschijnlijk duistere jaren tegemoet gaan.