Van het gas af

Hoeveel CO2 bespaar je door van het gas af te gaan? Hoogleraar Energietechnologie van de TU Eindhoven David Smeulders rekent dat in de Volkskrant voor met CO2’s in plaats van euro’s:

“1 CO2 staat voor 1 kilogram CO2-uitstoot. Een kuub gas zou dan ongeveer 1,8 CO2’s kosten, 1 kilowattuur kolenstroom 0,8 CO2’s en 1 kilowattuur zonnestroom of windstroom zou natuurlijk gratis zijn. Een gemiddeld gezin heeft 1500 kuub gas per jaar nodig en dat kost ze dus 2700 CO2’s. Als ze kiezen voor kolenstroom, moeten ze 5000 kilowattuur kopen om hun huis even warm te houden als met gas. Dat kost 4000 CO2’s en zo zijn ze dus 1300 CO2’s slechter af dan met gas. Natuurlijk willen ze dan liever de gratis zonnestroom of windstroom. Helaas zijn die beperkt verkrijgbaar en erg kort houdbaar; ze kunnen nergens opgeslagen worden en moeten na productie onmiddellijk geconsumeerd worden. Door van het gas af te gaan, zal de consument duurder uit zijn, zowel in euro’s als in CO2’s. En die laatste rekening bepaalt wel de opwarming van de aarde.”

En dan heeft Smeulders het nog niet over hoe weinig CO2’s het kost als elektriciteit opgewekt wordt met kernenergie. Kortom, het Nederlandse volk wordt op een catastrofale manier belazerd met  het Klimaatakkoord.  Niet alleen zal de uitstoot van CO2 er door toenemen, maar de rekening in Euro’s voor dit wanbeleid gaat betaald worden door de argeloze burger. Grote industrieën moeten ook hun steentje bijdragen, maar als dat teveel gaat kosten zullen ze uit Nederland verdwijnen. Voldoende vestigingsplaatskeus voor hen in Europa, want geen enkel ander Europees land heeft een dergelijk krankzinnig gasbeleid. Integendeel: daar wordt aardgas gezien als een methode om de CO2-uitstoot te drukken. Men kijkt verbaasd en bezorgd naar de ‘van het gas af’ -fratsen in Nederland.

Inmiddels zijn de eerste glastuinders al bezig om de catastrofe het hoofd te bieden door  te onderzoeken of hun kassen met hout verwarmd kunnen worden. Ongetwijfeld zullen veel huishoudens volgen. Involutie heet dat, omgekeerde evolutie, het teruggaan in de ontwikkeling.