Klimaatakkoord

Bron: Volkskrant

De Tweede Kamer praat vandaag over het Klimaatakkoord. Hopelijk ook over wie de gigantische rekening ervan gaat betalen. Tot nu toe zijn het vooral de huishoudens die de rekening van de energietransitie betalen. Dat gaat via de Heffing Opslag Duurzame Energie (ODE). In 2018 betalen de huishoudens ruim 13x zoveel ODE over aardgas dan de bedrijven (grootverbruikers). Over elektriciteit betalen huishoudens momenteel 66x zoveel als grootverbruikers. Ik heb al zo’n vermoeden waar het op uit gaat draaien. De komende jaren gaat elk huishouden er zeker enkele honderden euro’s per jaar aan bijbetalen. En dat bedrag kan nog flink oplopen tot 2030. Wat doet onze VOLKSvertegenwoordiging? Of moet ik dat woord beter niet meer gebruiken?

Bron:  https://goedkopeenergieengas.nl

Hierboven vindt u de belastingtarieven voor elektriciteit die geheven worden op de kale stroomprijs. Die bestaan uit de Energiebelasting, de Heffing Opslag Duurzame Energie en de BTW.  De BTW (21%) is niet in de tabel opgenomen. Zie hoe de kleinverbruiker relatief het allermeeste betaalt.

 Bron:  https://goedkopeenergieengas.nl

In de tabel hierboven is te zien dat dat voor de belastingen op gas ook geldt: de kleinverbruiker (=huishouden) wordt veel sterker belast dan de grootverbruikers.

Bron:

In bovenstaande tabel is te zien hoe de gasprijs is opgebouwd in 2018. Meer dan de heft van de prijs zonder BTW bestaat uit belasting (energiebelasting en ODE).  Daar overheen wordt nog eens 21% BTW gerekend.  Dus belasting over belasting grotendeels.

De Heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) over aardgas is in de loop van de jaren flink toegenomen. In 6 jaar tijd (2013 – 2018) werd de ODE voor de huishoudens  maar liefst 12,4 keer hoger, en het einde van deze verhogingen is nog lang niet in zicht, integendeel.

Bron

In de EU behoort de Nederlandse gasprijs voor huishoudens tot de 5 landen met de hoogste gasprijs:

Bron:  Eurostat

Kijken we naar de gasprijs voor grootverbruikers dan daalt de plaats van ons land in het rijtje aanzienlijk en zijn er nog maar 8 landen die een lagere gasprijs voor grootbedrijven heffen:

Bron:  Eurostat

Overigens is goed te zien dat de ‘kale’  gasprijs de een na laagste van de EU is. Die hoge gasprijs voor huishoudens hebben we dus alleen maar te danken aan de heffingen van de Nederlandse overheid over de kale prijs. En die gaan de komende jaren zeker nog verder omhoog. Het valt te verwachten dat dit welvaart gaat kosten. Voor hogere inkomens is dat niet leuk maar die kunnen nog een stootje hebben.  Dat geldt niet voor de mensen met de lagere middeninkomens en met de laagste inkomens. Daar gaan de klappen vallen. Ik ben benieuwd wanneer het energiekwartje bij de bevolking gaat vallen.