Koudste 1 maart ooit!

Nou ja,  sinds 1901 dan wel te verstaan, en in De Bilt.  Zo schreeuwerig zien warmterecords er in de reguliere media vaak uit. Overigens was 1 maart 2018 op veel andere weerstations in Nederland ook een diepterecord. Het record betreft de gemiddelde etmaaltemperatuur in De Bilt van -4,7 °C .  De maximum temperatuur was -0,7 °C en daarmee net geen record.  Dat staat op ‘naam’  van 1 maart 1946 toen het kwik in De Bilt niet boven de -1 °C uitkwam.

Data:  KNMI

Statistische scherpslijpers zullen zich terecht afvragen of die recordkoude 1 maart 2018 niet die trendlijn aan het eind flink naar beneden trekt. Daarom heb ik dezelfde grafiek gemaakt maar dan zonder die zeer koude 1 maart 2018. Dat ziet er zo uit:

Data:  KNMI

Dat valt dus reuze mee. De schommeling in de trendlijn heeft een  periodiciteit van ongeveer 80 jaar. Zoals we dat ook zagen op 28 februari (vorige bericht). Dat laatste is natuurlijk niet verwonderlijk.