Homogenisatie van tropische dagen in Ukkel

Een lezer van Klimaatgek uit Vlaanderen kijkt regelmatig op de website van de bekende Vlaamse weerman Frank Deboosere. Tot zijn verbazing zijn onlangs de cijfers van het aantal tropische dagen per jaar te Ukkel drastisch bijgesteld.  Ook hier heeft het homogeniseringsduiveltje dus toegeslagen.  Gelukkig maakt onze Vlaamse lezer zo nu en dan een screenshot, en kijk eens wat dat oplevert:

 

Bron:  Frank Deboosere

Frank schrijft: “Het meten van de temperatuur is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ik heb voor de berekening van de tropische dagen (ook wel hittedagen genoemd) al de nodige correctiefactoren proberen toe te passen. Maar dat is moeilijk. Tot mei 1983 gebeurden de waarnemingen immers in een open thermometerhut. En de dagelijkse waarnemingen van de 19-de eeuw zijn niet zo nauwkeurig. Je kan het aantal tropische dagen van de 20-ste eeuw vergelijken met de gegevens van de 21-ste eeuw. De gegevens voor de 19-de eeuw zijn louter indicatief.  ”

Begrijp ik het goed: heeft weerman Frank hier eigenhandig een homogenisatie toegepast? Hij schrijft dat de data van de 19e eeuw louter indicatief zijn, dus niet betrouwbaar. Raar is het dat de data van vóór 1900 onbetrouwbaar geacht worden maar verder met rust gelaten worden. Wat me verbaast is dat hij de data van na 1900 wel heeft veranderd, niet alleen die van vóór 1983 (verandering van meethut/locatie) maar ook de data van na 1983. Dat gaat nog een stapje verder dan de homogenisaties van De Bilt.

En o ja: de toppers van vóór 1950 zijn drastisch naar beneden bijgesteld (dat ken ik van Nederland) maar 1976 (vóór de verplaatsing van de thermometer en verandering van hut in 1983)  is naar boven bijgesteld en is de nieuwe nummer 1.

Misschien dat iemand uit Vlaanderen kan verklaren wat hier gebeurd is? Ik heb mijn handen al vol aan de homogenisaties in Nederland 😉 . Frank schrijft “Het meten van de temperatuur is niet zo eenvoudig als het lijkt”.  Dat is het eigenlijk best wel denk ik, als je je aan de richtlijnen van de WMO houdt en geijkte apparatuur gebruikt.  Moeilijker wordt het als je om wat voor reden dan ook ontevreden bent met de gemeten temperaturen en ze gaat veranderen.  Dan zijn het in ieder geval geen “gemeten temperaturen” meer.