Klimaat is hot, en daarom regent het zo veel

Vorige week werd een weerrecord voorspeld :  maandag 20 juni 2016 zou het wel eens zo lang regenen dat er een record zou kunnen sneuvelen. Dat gebeurde bij lange na niet.  Toch weerhield het de Volkskrant er vandaag niet van om het grootste deel van de voorpagina in te ruimen voor de regen. De aandacht voor klimaatverandering begint groteske vormen aan te nemen:  bijna-records (zijn dat ook records?)  van tevoren aankondigen, en als ze niet doorgaan toch heel veel mediaruimte gebruiken.

vk6

Bron: Volkskrant

Binnen in de krant 2 pagina’s over extreme neerslag.  Ik denk dat het artikel al op de plank lag, wachtend op de recorddag. Op de site van de VK staat een bericht over de extreme neerslag en de niet uitgekomen voorspellingen dat ik u niet wil onthouden:

“Negen uur lang regen maandag, maar geen record

Ondanks de opvallend lange regenval maandag sneuvelen er naar verwachting geen records. Volgens Weeronline kwam het einde van het regenfront in de avond in zicht en werd het rond 21.00 uur droog. Deze maandag gaat de boeken in als de dag waarop het negen uur lang regende. ‘Dat is bijzonder voor een juni-dag, maar geen record, aldus meteoroloog Jordi Huirne van Weeronline. Vooraf voorspelden diverse weerbureaus dat het maandag wel eens twaalf tot vijftien uur onafgebroken zou kunnen gaan regenen.

In Rotterdam regende het wel langer dan in de rest van het land: 14,5 uur. De Maasstad had het daarmee het zwaarst te verduren. In Rotterdam begon het maandag rond 05.00 uur te plenzen en gaf de weersensor van Weerplaza rond 19.40 uur voor het eerst het sein ‘droog’. In Hoek van Holland was het ongeveer veertien uur lang nat. In De Bilt eindigde de teller even voor 20.00 uur op 10,5 uur neerslag. 

Sinds 1901 is het slechts zeven keer voorgekomen dat het in De Bilt in juni meer dan vijftien uur achter elkaar regende. Hoewel het al lange tijd gestaag regent, valt het met de totale hoeveelheid neerslag wel mee. Huirne: ‘We verwachten voor het hele land uit te komen op zo’n twintig millimeter regen. Dat is aanzienlijk minder dan wat vorige week tijdens sommige stortbuien viel.’”

Bron:  ANP, bewerkt door redactie Volkskrant

Waarom het ANP (Volkskrant?) de laatste alinea toevoegt is me een raadsel.  Er zijn geen records gebroken. Wellicht lag er een bericht op de plank? En de vermelde neerslagduur in De Bilt van 10,5 uur is onjuist.  Kijk maar naar de KNMI-grafiek, nog geen 9 uur:

knmi 20 juni

Bron:  KNMI

De genoemde maandsom ligt overigens nog steeds onder het maandgemiddelde, zowel wat de hoeveelheid als de neerslagduur betreft.

Op de binnenpagina’s van de krant kom ik de volgende grafiek tegen:

vaker regen

Bron: Volkskrant

Wat ontbreekt is de informatie over de gegevens: welke meetstations zijn hier weergegeven?  En waarom alleen voor de zomermaanden? En waarom begint de grafiek in 1960 en niet eerder? Ik ben daarom zelf maar weer eens in de cijfers gedoken van de Climate Explorer van het KNMI.

Ik kies voor de dagelijkse neerslag in De Bilt. De Bilt gebruik ik graag, het is mooi centraal gelegen in ons land en de klimaatindices geven een mooi ‘gemiddelde’ weer voor het land. Bovendien is de meetreeks een van de langste. Ik gebruik de dataset van ECA&D, de European Climate Assessment & Dataset.

Wat ik wil weten is hoeveel etmalen er in De Bilt vanaf 1 januari 1906 t/m 31 december 2015 zijn geweest met extreme neerslag. Daarom heb ik in Excel de ‘logische functies’  gebruikt om de data te filteren. Ik heb gefilterd op neerslag ≥ 50mm/etmaal en neerslag ≥ 40mm/etmaal.

Dit is de grafiek voor etmalen met ≥ 50 mm:

50mm

Bron: KNMI

En dit is de grafiek voor etmalen met meer dan 40 mm:

40mm

Bron:  KNMI

Natuurlijk zijn hevige buien plaatselijk. Zo is de afgelopen maand de meeste neerslag in het ZO van ons land gevallen. Maar als het echt zo is dat (vanwege klimaatverandering als gevolg van menselijk handelen)  de hevige neerslag flink toegenomen is, dan moet dat in de lange reeks  van 110 jaar van De Bilt duidelijk te zien zijn. Kijk maar eens rustig. Ik zie geen dramatische veranderingen.