Wateroverlast

heuvelstraat

Wateroverlast voor mijn deur afgelopen week.  Dat was niet de eerste keer, mijn woonplaats ligt in het dekzandlandschap, dat van nature een licht golvend reliëf heeft.  Het riool moet het regenwater afvoeren, maar als de neerslag per uur groter is dan het riool kan afvoeren blijft het op het wegdek staan.  Mijn straatje ligt wat lager dan de omliggende straten en dan loopt dat regenwater naar mijn straatje toe.

Nu hadden we de afgelopen week op meer plaatsen flink wat wateroverlast, en al gauw valt dan het woord klimaatverandering. Ook de weerman van het NOS-journaal maakte die link, en ik vroeg me af of hij gelijk had. Nu is het zo het de afgelopen decennia in ons land wat warmer is geworden, en een logisch gevolg daarvan is dat er meer neerslag valt en die neerslag zo nu en dan intensiever is.

Heel erg anders dan vroeger is die neerslag (-intensiteit ) nu ook weer niet .  In een eerder bericht heb ik dat al aangetoond aan de hand van neerslagdata in De Bilt van 1906-2015. Als je naar de volgende grafiek kijkt dan zijn er de afgelopen jaren geen dramatische verschillen waar te nemen.

neerslagdb2

neerslagdb3

neerslagdb4

Bron data :  KNMI ClimateExplorer

Waarom dan toch die link met klimaatverandering?  Dat is het gevolg van enkele jaren stevige propaganda, waarbij extreem weer al gauw gelabeld wordt als het gevolg van klimaatverandering. Of beter : van fout handelen van de mens. Iemand  schreef op het internet afgelopen week: “Als je met de fiets door het water van de gevallen wolkbreuk rijd, foeter dan niet op die bui, maar bestraft jezelf, want jijzelf bent de veroorzaker van die bui”. De propaganda is kennelijk effectief.

Wat mensen vergeten is dat het versteende oppervlak van ons land de afgelopen jaren sterk is toegenomen, zodat neerslag moeilijker zijn weg naar het grondwater kan vinden. En de informatie over de gevolgen van een wolkbreuk is enorm en gedetailleerd. Hoe was het vroeger eigenlijk?

Een bevriende weeramateur stuurde me dit overzicht van extreme neerslag in de jaren ’50 van de vorige eeuw in ons land. Bedenk dat de jaren ’50 relatief koele jaren waren.  De gegeven laten zien dat wateroverlast als gevolg van extreme neerslag van alle tijden is:

n1

n2

n3

Volgende keer weer een bericht over de veranderende luchtcirculatie, die ongetwijfeld van invloed is op het neerslagpatroon.