In mijn vorige bijdrage schreef ik uitgebreid over de streepjescode van het KNMI. Arnout Jaspers heeft er afgelopen weekeinde ook een mooi stuk over geschreven onder de pakkende titel ‘De KNMI-streepjescode is een bloedsprookje van klimaatalarmisten’.
Fig.1 Bron: KNMI
Dat verhaal van Jaspers kwam in grote lijnen overeen met wat ik van die streepjescode vind. Jaspers: “Door de oogharen naar de langjarige trend kijkend, is Nederland de afgelopen 120 jaar twee graden warmer geworden. Twee graden, is dat veel of weinig? In Fahrenheit is dat ruim 3,5 graden. Iedereen voelt op zijn klompen aan dat zo’n herschaling van Celsius naar Fahrenheit in feite niets uitmaakt, maar veel minder mensen beseffen dat bij het schalen van kleurbalken altijd keuzes gemaakt moet worden die in principe net zo willekeurig zijn. Dat roept de interessante vraag op wat een min of meer objectieve graadmeter zou zijn voor veel of weinig opwarming, en welke kleurschaal daar een eerlijk, nuchter beeld van zou geven.”
Die donkerrode laatste jaren suggereren in elk geval dat het niet veel warmer moet worden dan gemiddeld 11,8 °C per jaar of we leggen het loodje. Volstrekte onzin natuurlijk. Net zo als die 7,9 °C van 1963 in donkerblauw volstrekt niet de leefbare ondergrens is.
Daarom maakt Jaspers een eigen streepjesgrafiek en koppelt de kleurbalk aan de gemiddelde jaartemperatuur de koude stad Fairbanks (Alaska, 0 °C, donkerblauw) en de warme (Bangkok, 30 °C, donkerrood). Je kan in beide steden nog prima leven, maar veel kouder of warmer moet het niet worden. Dat levert een veel realistischer balkbreedte op dan die onder de KNMI grafiek. De streepjescode van Nederland komt er dan ongeveer zó uit te zien:
Fig.2 Bron: X
Maar daar haal je de traditionele media (journaal, kranten) natuurlijk niet mee!
Fig.2 is overigens -naar het origineel van Jaspers- gemaakt door Johan Branders en toegevoegd aan het X account van Jaspers. Nu we toch zo’n fraaie nieuwe streepjescode hebben ben ik zo vrij geweest om de lijngrafiek van de jaartemperatuur van De Bilt er in te verwerken. Uiteraard met een minimum van 0 °C en een maximum van 30 °C. En zie: die temperatuurstijging vanaf 1901 valt nu alleszins mee:
Fig.3 Bronnen: Jaspers/Branders/klimaatgek
Jaspers over zijn nieuwe streepjescode: “Klimaatalarmisten die dit gaan wegzetten als ‘klimaatontkenning’ en ‘bagatelliseren’, kunnen of willen niet begrijpen dat deze keuze voor de visualisering van de data minstens zo valide is als wat het KNMI jaarlijks produceert. De wetenschappers bij het KNMI die zulke plaatjes maken weten dat best; het is institutioneel boerenbedrog om dat zo te doen zonder adequate uitleg.”
Zo is dat.