Een maand geleden was er een bijeenkomst van het Nationaal Burgerberaad Klimaat. Daarbij werden 50 deskundigen uitgenodigd die wat mochten zeggen over het onderwerp klimaat. Een van die deskundigen was Marcel Crok van Clintel, die samen met de directeur van het KNMI werd bevraagd.
Enkele weken na de bijeenkomst werd er door de organisatie een factcheck verspreid die onder andere (en vooral) betrekking had op twee uitspraken van Marcel Crok. De eerste uitspraak had betrekking op orkanen en overstromingen: “Orkanen en overstromingen zien we nog niet toenemen. Dat is positief nieuws. We zien geen toename in dit soort belangrijke extremen”. De tweede op de positie van Europa: “Ik zie vooral dat Europa economisch in heel zwaar weer zit mede door het klimaatbeleid. En dat we dus eigenlijk minder moeten inzetten op klimaatbeleid.” Conclusie van de factcheck commissie: Marcel Crok’s opmerkingen waren niet wetenschappelijk onderbouwd en dus fout.
Nu heb ik zelf wel enige ervaringen met dergelijke factcheck clubs, dus het eerste wat ik deed is in het namenlijstje duiken van de 10 deskundigen. Nu loop ik al een poosje mee in klimaatland, maar veel klimaatdeskundigheid zag ik niet in het lijstje.
Wie ik wel in het lijstje met 50 sprekers zag staan was Richard Tol. Richard Tol is een hoogleraar aan de afdeling Economie van de Universiteit van Sussex, hoogleraar Klimaateconomie bij het Instituut voor Milieustudies en de afdeling Ruimtelijke Economie van de Vrije Universiteit Amsterdam, Nederland, en onderzoeker bij het Tinbergen Instituut en CESifo. Hij specialiseerde zich in de economie van energie, milieu en klimaat, en is een alom gekende wetenschapper op het gebied van klimaateconomie.
Via zijn substack kreeg ik enkele dagen geleden een email van hem, waarin zijn vernietigend commentaar op de factcheck van het Burgerberaad beschreven stond (zie hieronder). Wat een vooringenomenheid van dat Burgerberaad, maar dat kon je vooraf al zien aankomen. Om de links te kunnen volgen ga naar de pdf.