Hoge februari-temperaturen

Het was de afgelopen dagen prachtig weer, met ’s middags temperaturen die het in grote delen van het land mogelijk maakten om op beschutte plaatsen van het zonnetje te genieten. Zaterdag 16 februari was de maximum temperatuur (Tx) in De Bilt 13,3 °C, een dagrecord. Het breken van zo’n dagrecord is overigens geen hele grote prestatie.  Alleen al voor wat de dagtemperaturen in De Bilt betreft zijn er meer dan 1000 van dergelijke records te verbreken.

Bron: KNMI

Hierboven ziet u de grafiek van de februaritemperaturen in De Bilt tot nu toe. Op zondag 17 februari werd het in De Bilt zelfs 15,1 °C, de hoogste temperatuur van de afgelopen dagen.  Maar dat werd geen record want op diezelfde datum in 1961 werd het 16,4 °C en in 1950 was het 15,6 °C. Die laatste temperatuur, de Tx van 17 februari 1950, was tot voor kort zelfs 15,9 °C.  Maar het KNMI heeft een paar jaar geleden gemeend om de gemeten temperaturen van De Bilt tussen 1901 en 1951 te moeten ‘corrigeren’. Zo’n correctie noemt men ‘homogenisatie’.

Gisteren 18 februari werd het in De Bilt 14,6 °C.  De Volkskrant schrijft vandaag dat dat een evenaring is van het dagrecord uit 1920.  Dat klopt, als je althans de gehomogeniseerde temperaturen van De Bilt gebruikt. Kijk je naar de ongehomogeniseerde (dus de gemeten) maximum temperaturen dan blijkt het op 18 februari 1920 zelfs 14, 9 °C geweest te zijn.  En op 18 februari 1950 14,8 °C.

Over een paar weken komt het rapport uit dat ik samen met een paar andere mensen geschreven heb over die homogenisatie van de temperaturen van De Bilt. Eén ding is intussen duidelijk: die ‘correctie’  door het KNMI van de temperaturen van De Bilt is ontegenzeggelijk een overcorrectie geweest.  Voorlopig hou ik het dus bij de ongehomogeniseerde gegevens, dus de gemeten data.  Als je heel goed zoekt op de site van het KNMI kun je die ongehomogeniseerde temperaturen hier vinden.

Zoekt u gewoon naar de daggegevens van De Bilt dan wordt u automatisch naar de gehomogeniseerde data van het KNMI geleid. Het is maar dat u het weet.