MWP

MWP staat voor Medieval Warm Period, een relatief warme periode rond 1000 AD. Daar is regelmatig gebakkelei over. De Amerikaanse klimaatwetenschapper Michael Mann is er beroemd mee geworden. Hij is de man achter de hockeystickgrafiek, die jarenlang bij het IPCC en een deel van de klimaatwetenschappers het symbool was van de opwarming van de aarde door de mens.

De statistische methode die Mann hanteerde om tot die grafiek te komen bleek echter niet te deugen, en toen dat tot iedereen doorgedrongen was verdween de grafiek uit de rapporten van het IPCC. Maar zo nu en dan duikt hij weer eens op, zoals onlangs in de Volkskrant, toen wetenschapsjournalist Maarten Keulemans  4 stellingen van ‘klimaatsceptici’  fileerde. Hoppa, daar kwam de grafiek van Mann weer tevoorschijn: geen MWP te zien.

Nu ben ik vandaag bezig geweest met een reactie op dat stuk in de Volkskrant (volgt nog)  en ik herinnerde me dat er ooit op de website van Joanna Nova een interactieve kaart stond waarop links naar publicaties waarin het bestaan van de MWP aangetoond werd. Die poster is intussen van haar website verdwenen, maar er is een nieuwe. Dr. Sebastian Lüning van de Duitse website Die Kalte Sonne houdt een interactieve kaart over dit onderwerp bij die up to date is.

Bron: Die Kalte Sonne

Op de kaart staan meer dan 1200 sites waar wetenschappelijk onderzoek gedaan is en klimaatreconstructies gemaakt zijn van de periode van 1000-1200 AD. De legenda: MWP was warm (rood), koud (blauw), droog (geel), nat (groen), geen trend of onduidelijk (grijs).  Wat nou: er was geen MWP?

Als u op deze link naar de interactieve kaart klikt komt u op de interactieve kaart. Zoomen door + of – aan te klikken.  Klikt u op een icoontje dan verschijnt er links basisinformatie met een link naar de betreffende publicatie.  Een juweel van een kaart waar ik op terug kom.