Wie kent er de hockeystick van Michael Mann niet? De grafiek die jarenlang het boegbeeld is geweest van klimaatalarmisten en het IPCC.
Een deel van de data die Mann gebruikte was gebaseerd op proxies van jaarringen van de Bristle pine-tree. De grafiek had enkele grote manco’s. Zo ontbrak het Middeleeuws Optimum zijn met name de data van de gebruikte jaarringen omstreden. Van de gebruikte statistische methode is door McIntyre en McKitrick gehakt gemaakt, bevestigd in o.a. het Wegman rapport dat elders op de site uitgebreid behandeld is.
Velen van u zullen al min of meer op de hoogte zijn van de verwikkelingen rond de zogenaamde Yamal data. Yamal is een schiereiland in het noorden van Siberie, waar de grootste aardgasvelden van Rusland liggen. Maar het is ook de plek waar paleoklimatologen proxies vandaan hebben gehaald. Ook daar is kort gezegd commotie over ontstaan. Onderzoeker Briffa van CRU in Groot Brittannië heeft namelijk een tijdje geleden een fraaie temperatuurgrafiek geproduceerd op basis van een aantal bomen op Yamal. Ook deze grafiek heeft weer die onheilspellende knik zoals we die al kenden van de hockeystick.
Bron: CRU
Het grijze deel is het aantal bomen waarop de grafiek is gebaseerd. Voor de meest recente jaren was dat aantal geslonken tot slechts 5. Zie de data van NOAA. Nu is 5 wel erg weinig om een betrouwbare grafiek te krijgen.
McIntyre wilde de betrouwbaarheid van de grafiek natrekken, maar kon dat niet doen omdat Briffa weigerde de data te openbaren. Dat is uiteindelijk (gedeeltelijk) gelukt door gebruik te maken van een langdurige procedure die een beetje te vergelijken valt met onze Wet Openbaarheid Bestuur. Gelukkig was er ook hulp van de Russische onderzoeker Hantemirov. Wat bleek? Er waren destijds veel meer bomen ‘beschikbaar’ dan het handjevol dat Briffa had gebruikt voor zijn reconstructie, namelijk 120.
Zoals te zien is is de hockeystick helemaal verdwenen.
Lees voor de details deze sites: Bishop Hill , Staatvanhetklimaat, ClimateAudit .
De emoties laaiden de afgelopen weken hoog op. Het alarmistenblog RealClimate viel McIntyre ongekend fel aan. Zie hier.
Als we afzien van alle commotie rond het niet verstrekken van onderzoeksdata (schande) en de statistische gebreken van de Briffa’s publicaties, dan blijft er een belangrijke vraag over: zijn er betrouwbare thermometermetingen in de regio? Want dan kunnen we de proxy-data vergelijken met de meetgegevens. Die data zijn er. Er is in de regio (zie nevenstaand kaartje van de Yamal regio) 1 meetstation, namelijk Salehard(Salechard). Dat is het rode puntje op de kaart.
Hieronder een detailweergave van Salehard. Het meetstation is zoals vaak gelegen op het vliegveld van de kleine nederzetting Salehard.
Salehard heeft een temperatuurreeks vanaf 1882 tot heden, dus die dekt fraai het laatste deel van de Yamalreeks van Briffa. Hieronder de grafiek van de gemeten temperatuur, data GHCN, raw data.
En hieronder de gehomogeniseerde datareeks volgens GISS:
Zoals men kan zien is er geen enkele opwaartse trend aan het einde van de meetreeks van Salehard waar te nemen. Ik zou zelfs zeggen dat de reeks opvallend vlak is, als we in aanmerking nemen dat de temperatuurstijging van de afgelopen decennia volgens de theorie versterkt in het temperatuursignaal boven de poolcirkel is waar te nemen. Ik blijf de discussie met belangstelling volgen.