Ongewenste meningen

Een opmerkelijk interview met Richard Tol afgelopen zaterdag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws“Als we nú willen overschakelen op CO2-neutrale energie, dan wordt het verschrikkelijk duur. Doe het geleidelijk – tegen 2119, bijvoorbeeld – en de kosten zijn verwaarloosbaar.” Dat zegt de Nederlandse klimaateconoom Richard Tol, die in 2007 als lid van het VN-klimaatpanel de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. “Wie apocalyptische ideeën verspreidt, doet dat alleen om z’n politieke invloed te vergroten.” En: “Ons energieverbruik wordt bepaald door de auto’s waarmee we rijden, de gebouwen waarin we wonen en werken, de machines die we gebruiken. Dat allemaal snel vervangen om klimaatneutraal te worden, is een economisch totaal onverantwoord idee”.

Nou ja, zo opmerkelijk is wat Tol zegt nu ook weer niet: hij probeert ons al jaren met beide benen weer op de grond te krijgen. En van het IPCC heeft hij zich jaren geleden al gedistantieerd. Tol is onderzoeker bij het Economic and Social Research Institute in Dublin, hoogleraar klimaateconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, voormalig hoogleraar duurzame ontwikkeling aan de Universiteit Hamburg en voormalig hoogleraar aan Carnegie Mellon University, Pittsburgh.

Foto:  Facebook

Hoogleraar klimaateconomie aan de VU in Amsterdam? Vorige week schreef cabaretier Dolf Jansen een stukje in het VU Magazine, het huisblad van die universiteit. Ik citeer Jansen:

“.. degenen met de mening die je niet bevalt (bijvoorbeeld die ruim 97% van de klimaatwetenschappers wereldwijd) zet je neer als de dominante groep. Je brengt daar onzin tegenin, bijvoorbeeld bedacht door mensen die nog geen temperatuurgrafiek van een weerbericht kunnen onderscheiden, dan wel door wetenschappers die betaald door belanghebbenden (de fossiele industrie, Big Oil en Big Coal, u kent ze wel) een geheel eigen versie van de werkelijkheid delen. En dan – belangrijke stap – maak je op hoge toon duidelijk dat je deze woorden, meningen, resultaten nooit in de ‘mainstream media’ hoort, en dat dat dus het bewijs is dat de dominante groep (‘elite’ mag ook, zelfs ‘links’ duikt geregeld op) het voor het zeggen heeft. En de waarheid achterhoudt.

De reden dat deze bij elkaar bedachte meningen en resultaten geen aandacht krijgen – nee, zouden moeten krijgen; veel media geven er wel ruimte aan om fair and balanced te blijven – heeft niks met dominantie of elite te maken, maar met het feit dat het volledige en volslagen onzin is. Gelul met een kaftje, geruststellende woorden over lekker doorvliegen, -eten en -produceren terwijl de aarde (geregeld letterlijk) in brand staat. Onzin, minimaal, gevaarlijk wellicht ook.”

Pas maar op Richard Tol dat je binnenkort niet gevierendeeld wordt in de aula van de VU, onder de bezielende leiding van het hoofd van de VU-gedachtenpolitie, grappenmaker Dolf Jansen! 🙂