Meteocentrisme

Bron:  NOS

De afgelopen maand juli was opmerkelijk warm. Er ontstond zelf bij een deel van de burgers angst dat het altijd zo zou blijven. Dat kwam niet in de laatste plaats door de ronduit alarmerende berichtgeving van het KNMI en andere weerdiensten over de alsmaar toenemende hittegolven. En de media deden daar vaak nog een schepje bovenop. Nu is dat verhaal over die toenemende hittegolven in Nederland vooral een Nederlands probleem. Hier is al enkele malen geschreven over het feit dat het KNMI in 2016 de dagtemperaturen die gemeten zijn in De Bilt tussen 1901 en 1951 vooral naar beneden bij te stellen.  Daardoor verdwenen 16 van de 23 hittegolven in die periode. Kijk maar eens naar recente berichten daarover in de rechter kantlijn.

Mensen werden bang van de vreselijke voorspellingen. En nu deed zich een fenomeen voor dat begrijpelijk maar onjuist is. Veel mensen dachten dat die hitte een globaal optredend probleem was, en dat de aarde rap op weg was naar het kookpunt. Een dergelijk wereldbeeld wordt in de hand gewerkt doordat nieuws vooral betrekking heeft op de directe omgeving van de lezer. Over wat zich op het gebied van het weer op hetzelfde moment afspeelt in bijvoorbeeld Argentinië of Groenland leest men niets. Daarvoor moet je meetgegevens bekijken. Hoe de temperatuur in de afgelopen julimaand daar was ziet u op onderstaand kaartje:

Bron: GISS-NASA

Het is een temperatuurkaart op basis van anomalieën. Dat wil zeggen dat geen gemeten temperatuur wordt weergegeven maar de afwijking ten opzichte van een bepaalde referentieperiode. Dat zijn in dit geval de julimaanden van de afgelopen 10 jaar.  Zo kun je goed zien hoe en waar de julitemperatuur van 2018 afweek van die van de afgelopen jaren. De legenda staat er naast.

U ziet dat het in NW Europa warmer was dan in de afgelopen 10 jaar, maar dat voelden we al. Interessant is hoe het in juli in de rest van de wereld was. Zo kunt u zien hoe relatief koel het afgelopen maand in Argentinië was en op Groenland.

Bron:  GISS-NASA

Op en rond de noordpool was het in juli gemiddeld koeler dan normaal, vooral op Groenland en in het noordelijk del van Canada. En een groot deel van Rusland, voornamelijk het Aziatische deel, was koeler dan normaal. Alaska was warmer dan normaal.

Bron: GISS-NASA

Op en rond de zuidpool was het gemiddeld in juli 2018 minder koud dan normaal. Er was zelfs een stukje op Oost-Antarctica waar het 4 a 5 graden warmer was (geel). Maar juli is de koudste maand op Antarctica, dan kan het gemakkelijk -50 °C worden of nog veel kouder. Dus die 4 a 5 °C hebben geen effect op het ijs.

Conclusie: het is duidelijk waarom ze in grote delen van de wereld de afgelopen juli helemaal niet ervaren hebben als uitzonderlijk warm. Op de grote kaart lijkt het oppervlak dat koeler was dan normaal iets groter, maar dat kan vertekend zijn door de kaartprojectie:  Hogere breedten worden sterk vergroot. Volgens de UAH (gebaseerd op satellietmetingen) temperatuur-anomalie is het van juni tot juli 2018 0,11°C  warmer geworden. In dat sterk volatiele signaal is dat ruis:

Bron: UAH

Noordwest Europeanen en dus ook veel Nederlanders hebben last gehad van ‘meteocentrisme‘, je eigen weer als wereldnorm. En de weerdiensten, radio, tv en de kranten deden dapper mee om dat nieuwe ‘isme’ er in te rammen.  Ook al is het nog zo warm: hou je hoofd koel!