2014 recordjaar?

vk klimaatmetingen

Bron Volkskrant

Bovenstaand artikel, van de hand van Martijn van Calmthout, verscheen onlangs in de Volkskrant. Nu ben ik niet zo onder de indruk van records in weer en klimaat, alleen al omdat er altijd wel een record te breken is. Er zijn duizenden records om te breken. Maar het handjevol dat Van Calmthout opsomt is het bekijken wel waard denk ik.

Hij heeft als bron waarschijnlijk het persbericht van NOAA gelezen. Maar misschien heeft ie ook in het volledige rapport gelezen, dat hier online staat. Ik wil een paar van die records aan een nader onderzoekje onderwerpen. Zo is er het record van het ‘warmste jaar ooit’. NOAA schrijft in haar persbericht: “Four independent global datasets showed that 2014 was the warmest year on record.” In het full report staan onderstaande tabel en grafiek afgebeeld:

tabel1 noaa 2014

grafiek1 noaa 2014

Bron:  NOAA

Nu is statistiek een taai vak, en het valt daarom niet mee om 2014 als warmste van de datareeks sinds 1880 aan te wijzen. En dan gaat het natuurlijk om pakweg de afgelopen 17 jaar, het topje in de temperatuurgrafiek. Als je naar de grafiek kijkt is het moeilijk, zo niet onmogelijk om te zien dat 2014 de warmste was. Het gaat om hele kleine verschillen. Het rapport noteert: “Using the “independent” Monte Carlo approach described by Arguez et al. (2013), there is a 48% probability that 2014 was the warmest year…”. En dat staat ook in de tabel: er is een waarschijnlijkheid van 48% dat 2014 het warmste jaar uit de reeks is. Het gaat om zeer kleine verschillen: in de  NOAA datareeks is de gemiddelde temperatuur van een andere topper, 2010, slechts 0,034 °C.

Om te laten zien hoe lastig het is om te bepalen of 2014 een record gevestigd heeft, hier een vijftal datareeksen op basis van jaargemiddelden. De eerste 3 zijn gebaseerd op thermometermetingen, de laatste 2 op satellietmetingen:

hadcrut4 hadcrut31 gistemp

uah jaar rss jaar

Bron: www.woodfortrees.org

Twee van de 5 datareeksen die in woodfortrees.org voorhanden zijn geeft 2014 als ‘winnaar’ aan. De drie overige geven 1998, het jaar van de super El Nino, als warmste jaar. NOAA  schrijft in haar rapport:  “The year 2014 was nominally the warmest year on record, according to four independent surface temperature observational analyses“. Het maakt blijkbaar nogal wat uit welke datareeks je hanteert.

Nog even een opmerking over het ‘record’ van atmosferisch CO2:   onderstaande grafiek is de meest recente van de metingen zoals gedaan op Mauna Loa, Hawaii, sinds 1958. Daaronder de groeisnelheid per jaar.

co2 1958 2015 co2 1958 2015 groei

Bron:  NOAA

Ik voorspel dat in 2015 dit record weer wordt gebroken, en zelfs voor 2016 durf ik te wedden dat dit record weer sneuvelt 😉 .

Misschien een volgende keer meer over het bericht.