Hoogste temperatuur op Antarctica nooit

Bron: SMN

De immer voortdurende klucht over de hoogste temperatuurmeting ooit op Antarctica (zie de laatste twee berichten) duurt voort. Terwijl ik nog op een reactie van WetterOnline wacht op mijn vraag waar zij de data van hun grafieken vandaan halen, brengt een tip van een Klimaatgek-lezer wat meer duidelijkheid. Hij stuurde me de link naar de database van de Servicio Meteorológico Nacional (SMN) van Argentinië, zeg maar het KNMI van Argentinië.  Die data kunt u hier vinden.

In de tabel hierboven ziet u een kopie van een klein deel van de historische database die downloadbaar is. Ik heb de datum 9 februari van Base Marambio gekleurd.  Het eerste getal is de Tx (maximum etmaaltemperatuur), het tweede is Tn, de minimum etmaaltemperatuur. In een grafiek van Base Marambio ziet de Tx er zo uit:

Data: SMN

Ik heb de periode een beetje ruim genomen om geen record te missen, de grafiek loopt van 5 t/m 16 februari 2020. Van een record boven de 20 °C is geen sprake zoals u kunt zien.

In de grafiek hieronder heb ik de Tx van SMN, WetterOnline en The Guardian van Base Marambio weergegeven. De Tx van de grafieken van WetterOnline en The Guardian heb ik uit de grafieken afgelezen, een kleine afleesfout is dus mogelijk. Het resultaat is verbijsterend:


De grafiek van The Guardian lijkt wel wat op die van SMN, maar de Tx van The Guardian op 9 februari (de recorddag) is meer dan 5 °C hoger dan die van de Servicio Meteorológico Nacional. De grafiek van WetterOnline lijkt helemaal niet op die van de SMN en ook niet van die van The Guardian. Koude dagen zijn warmer en andersom. Het lijkt erop dat de grafiek van Wetteronline een etmaal na-ijlt op die van SMN.  Wat is hier aan de hand?

Voorlopig houd ik het er op dat de data van de SMN correct zijn totdat het tegendeel bewezen is. De grafiek van WetterOnline is waarschijnlijk een dag verschoven en doet even niet meer mee. Het record op 9 februari 2020 van The Guardian (en daarmee de berichtgeving van al die na-apende redacties van honderden kranten, radio- en tv-zenders) kan wat mij betreft in de prullenbak. Wat een prutsers.