Tweede hittegolf

De NOS maakte vandaag op haar website bekend dat de tweede hittegolf van dit jaar een feit is: het werd vandaag in De Bilt iets meer dan 30 °C.  Ik lees:

Bron:  NOS

Dat het nog maar twee keer eerder gebeurd is dat er in 1 jaar twee hittegolven waren is onjuist.  Hieronder is de tabel die tot 2016 op de website van het KNMI te vinden was. Te zien is dat er niet alleen in 1941 en 2006 sprake was van 2 hittegolven, maar dat er ook in 1911 en 1948 twee hittegolven waren.  En dat het jaar 1947 zelfs 4 hittegolven telde, waarvan er  één maar liefst 17 dagen duurde.

Hoe kan dat dan dat de NOS van het KNMI andere cijfers gekregen heeft? Trouwe lezers van deze website weten het intussen wel hoe dat komt.  Het KNMI heeft in 2016 gemeend de dagtemperaturen van De Bilt, zoals die tussen 1901 en 1951 gemeten zijn, te moeten bijstellen. Voor de hoogste zomertemperaturen betekende dat dat er bijna 2 °C vanaf ging. En hup, daar verdwenen maar liefst 16 van de 23 hittegolven van voor 1951 als sneeuw voor de zon. Lees meer hierover in de recente berichten op deze site (zie kantlijn rechts).

Bron:  KNMI 2016

Niet alleen ik, maar veel meer mensen die zich met klimaat bezighouden, denken dat het KNMI met die verandering van de temperaturen van De Bilt een enorme fout gemaakt heeft. Zolang die  fout niet hersteld is dient mijns inziens de bovenstaande tabel gebruikt te worden.  Daar staan de gemeten maximum temperaturen op, tot op 0,1 °C nauwkeurig afgelezen door  weermensen van het KNMI.

Samen met anderen ben ik momenteel bezig om die fout van het KNMI te documenteren. Omdat het weerbarstige materie is kan dat wel enige tijd duren. Tegen de tijd dat het af is, is het vast veel koeler dan nu. U hoort van mij.

En o ja NOS:  dat de huidige hittegolf in Brabant, Limburg en Gelderland nu al meer dan 3 weken duurt is natuurlijk flauwekul: de officiële meting van hittegolven vindt uitsluitend plaats in De Bilt hebben we afgesproken. Regionale hittegolven bestaan niet. Of zou het KNMI dat ook (stiekem) veranderd hebben? 😉