Nederlands klimaatbeleid scheelt maar 0,0003 graden opwarming

Dat werd vorige week in de Volkskrant opgetekend uit de mond van wetenschapsjournalist Marcel Crok. Aanleiding was het voornemen van het nieuwe kabinet om in 2030 de uitstoot van CO2 in Nederland verminderd te hebben met 49% ten opzichte van 1990. Dit is dat interview:

 

De Volkskrant heeft een rubriek “Klopt dit wel?” en een dergelijke uitspraak van Crok smeekt natuurlijk om een onderzoekje.  Dat deed een wetenschapsjournalist van de Volkskrant, Maarten Keulemans.  Hier is het stuk:

 

De conclusie is merkwaardig: de rekensom van Marcel is juist, maar dat zou niets zeggen over het nut van klimaatbeleid. Hoezo niet, denk ik dan? Het zou nog veel duidelijker worden als we zouden weten wat die 49% reductie ons zou gaan kosten natuurlijk. En met ons bedoel ik vooral de belastingbetaler, de gewone Nederlander, zoals ie volgens het nieuwe kabinet heet.