Mooi weervragen

 

weerkaart-12-9-2016

Bron:  KNMI

Waardoor hebben we momenteel toch zulk opvallend fraai warm weer?  Dat komt doordat er boven centraal Europa een grote rug van hogedruk ligt die westenwind blokkeert en warme lucht aanvoert vanuit Spanje. De fronten met neerslag (lijnen met bolletjes en tandjes) blazen net voor de Europese kust naar het noorden. In Ierland en Schotland en IJsland hebben ze momenteel echt ander weer.

Waardoor duurt de warme periode zo lang?  Het beste antwoord is omdat we in Nederland niets gewend zijn. Maar technisch gezien komt het doordat het hogedrukgebied al een poosje boven centraal Europa hangt en nauwelijks van plaats verandert. Waarom het ene hogedrukgebied snel van plaats verandert en het andere niet weten we niet goed. Als we dat mechanisme kennen kunnen we heel lang van tevoren het weer voorspellen!

Waarom hebben we in september niet altijd dit weer? Omdat heel erg vaak de hogedrukgebieden ergens anders liggen, zodat de wind uit een andere hoek waait.  Wat dat betekent weet iedereen. Eind van deze week gaat dat gebeuren, met als gevolg een temperatuurdaling van zo’n 10 graden en kans op neerslag.

Hoe groot is de kans dat september 2017 ook zo warm wordt?  Niet zo groot (denk ik).

Is dit nu een teken van een veranderend klimaat? Nee, dit is een voorbeeld van variabel weer.  Dat hoort bij West-Europa. In 1976 hadden we een eeuwige zomer leek het wel, de jaren daarna was het weer gewoon variabel.  Pas als de komende decennia september vaak een warme droge maand zou worden is er sprake van klimaatverandering.

Maar die meneer van het KNMI zei zojuist op het journaal dat dit warme weer een gevolg was van klimaatverandering? Tja, wat moet ik zeggen?  Vraag die meneer maar om dat uit te leggen zou ik zeggen. Of wacht even met die vraag stellen tot het eind van de week als het weer omgeslagen is!

Ik ben blij met een paar weken mooi weer in september, zeker na het voorjaar en vroege zomer die niet veel fraais brachten 🙂 .