Diervriendelijker, klimaatvijandiger

plofkip                                            Foto  Wakkerdier.nl

Dat stond boven een artikel in de Volkskrant van 26-2-2013. Aanleiding was een soort van akkoord om over enkele jaren de plofkip uit de Nederlandse supermarkten te weren. Diervriendelijker is duidelijk, daar ben ik ook een voorstander van. Maar klimaatvijandiger, wat is dat nou voor bewering?  Verslaggever Gerard Reijn van de krant legt uit:

plofkip2

Gerard Reijn beweert dus dat het overstappen van de zogenaamde plofkip op een ras dat trager groeit klimaatvijandiger is. Hoe komt hij bij zo’n merkwaardige bewering? Ik denk dat het als volgt gegaan is: plofkippen groeien zo snel en efficiënt dat ze per kilogram gewicht de minste CO2 uitstoten, en omdat bij sommige mensen extra CO2-uistoot synoniem is aan ‘klimaatverandering’ is de redenering bijna rond.

Maar hoe komt hij nu aan dat klimaatvijandige? Dat is het logisch gevolg van de niet aflatende campagne van alarmisten om klimaatveranderingen af te schilderen als onwenselijk en gevaarlijk. Onzin natuurlijk,  maar men moest wel, nu verdere opwarming van de aarde al meer dan 16 jaar achterwege blijft. In diezelfde periode is het CO2-gehalte in de atmosfeer met 8,3% gestegen. Dat een stijgend CO2-gehalte het klimaat beïnvloedt is nog steeds een hypothese. Feit is dat de relatie CO2 – klimaat veel complexer is dan Reijn het doet voorkomen. Over de invloed van een kip op het wereldklimaat is derhalve niets verstandigs te zeggen.