Fig.1 Bron: Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft al een aantal jaren een ‘klimaatbureau’. Waarom mag Joost weten, maar het Rode Kruis maakt klimaat spannend. Zoals recent met goede raad voor als je op vakantie gaat. Want op vakantie naar Zuid-Europa is gevaarlijk! Het Rode kruis adviseert om een vluchttas klaar te zetten:
“Zorg dat je belangrijke spullen snel kunt pakken als je plotseling moet vertrekken. Bij een natuurbrand of overstroming kan de stroom uitvallen, dus houd altijd een opgeladen powerbank bij de hand. Leg een kleine tas klaar met in ieder geval: paspoort, zorgpas of verzekeringsbewijs, powerbank, water en snacks, zaklamp en stevige schoenen. Zo kun je meteen weg als het nodig is.”
Ik heb mijn hele leven gekampeerd, en op de powerbank en snacks na heb je dan eigenlijk al automatische het hele lijstje bij je. Niet met de gedachte om te vluchten, maar om vakantie te vieren. Nu lijkt de oproep van het Rode Kruis meer op paniek zaaien dan op een serieuze raadgeving. De kans dat je in Zuid-Europa op de vlucht moet is erg klein. Hoe zit het bijvoorbeeld met die natuurbranden?
Fig.2 Bron: Bjorn Lomborg
Figuur 2 werd in 2023 door klimaateconoom Bjorn Lomborg gelanceerd. De onderliggende data zijn na te trekken door de links te volgen onder de grafieken. Minder natuurbranden, maar meer berichtgeving, dat is een bekend verschijnsel. Zo heeft de NOS in haar journaal ruim aandacht besteed aan het persbericht van het Rode Kruis, en veel kranten waren ook niet te beroerd om een berichtje over de materie te schrijven. Zo maak je mensen bang. Maar hoe zit het echt met die natuurbranden in Europa?
Fig.3 Bron: Our World in Data
De website Our World in Data levert grafieken op basis van data van 2002 t/m 2022. Figuur 3 toont het verloop van het oppervlak verbrande natuur voor de wereld als geheel en de 5 continenten. Pas op: de verticale schaal verschilt per grafiek! Wat meteen opvalt is dat het verbrande oppervlak in alle grafieken afneemt, behalve in Noord-Amerika.
Fig.4 Bron: Global Wildfire Information System
Voor de Europese data keek ik naar de bron die Our World in Data gebruikt, namelijk het Global Wildfire Information System. De data lopen nu t/m 2023. In de grafieken van figuur 4 worden zowel de jaarlijkse verbrande oppervlak (staven) als het jaarlijks aantal branden (lijn) weergegeven. Beide grafieken tonen een duidelijk dalende trend: het verbrande oppervlak daalt van 2002-2023 met 50%, het aantal branden met maar liefst 66%.
Rode Kruis: “Ga je binnenkort op vakantie naar Zuid-Europa? Dan wil je natuurlijk ontspannen – niet hals over kop moeten vluchten voor bosbranden of noodweer. Toch gebeurt dat steeds vaker, ook op populaire plekken als Frankrijk, Griekenland en Italië.” Voor bosbranden is dat dus volstrekte onzin, integendeel zelfs: het aantal bosbranden is vanaf 2002 met 66% afgenomen.
Het zou het Rode Kruis sieren als ze zich vooral zouden bezig houden met hun primaire taak, het verlenen van noodhulp, en niet met klimaat. Klimaatactivisten zijn er al meer dan genoeg. Het NOS-journaal en de kranten zouden zich beter bezighouden met het verstrekken van echte informatie.