Coronasterfte per land per miljoen inwoners

Fig.1  Bron:  Worldometer

Bovenstaande grafiek toont de coronasterfte per land per miljoen inwoners zoals weergegeven op de website Worldometer op 24-12-2020. Door erop te klikken kunt u de figuur vergroten.

Het wereldgemiddelde is 223 doden per miljoen inwoners. Dat is met een rood streepje aangegeven. Wat me al eerder opviel is dat de landen met de meeste doden per miljoen inwoners vooral gelegen zijn op het Europese en Amerikaanse continent. Die landen heb ik met respectievelijk groen en geel aangegeven. Verder zijn verhoogde getallen zichtbaar in sommige delen van het Midden-Oosten. Relatief weinig getroffen worden de meeste Afrikaanse landen en landen in Oost- en Zuidoost Azië en Oceanië. Kijk bijvoorbeeld eens naar de positie van China waar het virus vandaan komt, en de positie van Australië.

In de 72 landen die méér dan de wereldgemiddelde relatieve sterfte vertonen (links van het rode streepje) woont ruim 24% van de wereldbevolking. In de landen die minder dan het wereldgemiddelde vertonen  woont ruim 75% van de wereldbevolking. In de 120 landen met minder dan 100 doden per miljoen inwoners woont bijna 55% van de wereldbevolking. In de 58 landen met minder dan 10 doden per miljoen inwoners woont ruim 30% van de wereldbevolking. De sterftedruk van het virus is dus zeer ongelijk over de aarde verdeeld.