Coronacijfers

Vanavond spreekt premier Mark Rutte op radio en televisie om het volk in te lichten over nieuwe verzwarende coronamaatregelen. Vandaag was er, waarschijnlijk vooruitlopend op deze mededelingen, een ware run op de winkels in mijn woonplaats. Zwarte maandag.

Ik ga over het al of niet nuttig zijn van bestaande en komende maatregelen niets zeggen. Voor mensen die zijn blijven nadenken heb ik wat recente data verzameld en in grafieken geplaatst zodat ze overzichtelijk zijn.

De voortdurende mededelingen over aantallen besmettingen sla ik over. Niet alleen omdat die intussen wel bekend zijn, maar ook omdat aantallen besmettingen weinigzeggend zijn. Ze zijn sterk afhankelijk van het aantal tests en de kwaliteit van de gebruikte tests. De grafieken zijn gemaakt aan de hand van officiële data van CBS, RIVM en NICE.  Waar nodig is een korte toelichting gegeven.

Data: RIVM via openinfo.nl

Het verschil in het aantal overleden patiënten met het coronavirus per dag ten opzichte van de vorige dag. Neerwaartse correcties van het cumulatieve aantal kunnen een ‘negatieve toename’ op een dag veroorzaken. Het aantal nieuw per dag is het verschil tussen het totaal per dag zoals meest recent bekend, inclusief eventuele correcties.

Data CBS en RIVM

Ik tel in 2020 t/m 12 december 9957 overledenen gerelateerd aan corona (bron RIVM). In het griepseizoen 2017 (week 40) t/m 2018 (week 39) wordt het aantal overledenen gerelateerd aan griep door het RIVM geschat op 9444.

Data: RIVM via openinfo.nl

Het verschil in het aantal opgenomen patiënten met het coronavirus per dag ten opzichte van de vorige dag. Neerwaartse correcties van het cumulatieve aantal kunnen een ‘negatieve toename’ op een dag veroorzaken. Het aantal nieuw per dag is het verschil tussen het totaal per dag zoals meest recent bekend, inclusief eventuele correcties.

Data: Stichting NICE via openinfo.nl

Gegevens van de Stichting NICE over het aantal corona-patiënten (vastgesteld) dat is opgenomen op de Intensive Care en verpleegafdeling.

Tot slot: over de wijze waarop we als burgers moeten worden aangesproken is goed nagedacht door de regering. Iemand wees me op dit officiële stuk waarin richtlijnen staan over de wijze waarop men de burgers gaat aanspreken. Het is een presentatie voor de informele bijeenkomst op het Catshuis op 1 november 2020:

Bron:  Rijksoverheid

Gezelschapsspel voor vanavond: kijken of Rutte zich aan de nieuwe richtlijnen houdt. U kunt het stuk hier vinden.