De coronatest is onbetrouwbaar en het testbeleid faalt

Een fiets drive-through teststraat voor het coronavirus bij de RAI in Amsterdam
Bron: Wikicommons

Een paar weken geleden schreven drie wetenschappers een uitstekend stuk in HP De Tijd getiteld: “ Drie wetenschappers: de coronatest is onbetrouwbaar en het testbeleid faalt ”. Die wetenschappers zijn Dr. ir. Carla Peeters (Immunoloog, werkte jaren op het RIVM en was bestuurder van zorgorganisaties), Prof. dr. Wim Vanden Berghe (Faculteit Biomedische Wetenschap, PPES Labo Eiwitchemie, Proteoomanalyse & Epigenetische signalering, Universiteit Antwerpen) en Prof. dr. Mattias Desmet (Faculteit Psychologie en Onderwijs Wetenschappen, Universiteit Gent).

Ze leggen in hun artikel heel duidelijk uit wat er mankeert aan de gebruikte testmethode. Een van de manco’s is dat de test geen onderscheid maakt tussen een stukje RNA (ribonucleïnezuur) dat afkomstig is van een oude infectie en een virus dat in staat is een infectie te veroorzaken. Zonder aanvullende diagnostiek bestaat het risico dat mensen onterecht besmet verklaard worden, in quarantaine geplaatst worden en dat er ook andere onnodige maatregelen getroffen worden die het welzijn en de economie schaden.

De sensitiviteit (vermogen om positieve gevallen correct te detecteren) van de huidige test die al maanden gebruikt wordt varieert tussen de 63% en 78%. Drie van elke 10 positieve tests zijn dus fout. Omdat laboratoria verschillende testen en extractiemethoden gebruiken en niet alle laboratoria Ct-waardes rapporteren, wordt naar de overheid en de patiënt enkel het resultaat (positief of negatief) gecommuniceerd. En alleen de getallen van de positieve tests (waarvan 30% fout) vullen de berichtgeving.

De auteurs sluiten af met:  “Met de koudere temperaturen staan we aan de vooravond van een nieuw griepseizoen en neemt de kans op een verkoudheid en griepverschijnselen door allerlei virussen, zoals het influenzavirus en het coronavirus toe. Het duiden van een SARS-COV-2-besmetting uitsluitend op basis van een RT-qPCR-test wordt in dit seizoen nog lastiger. Dit toont ons nog meer het belang van een valide en betrouwbare test- en diagnoseprocedure die toelaat om te differentiëren tussen verschillende soorten infecties en de besmettelijkheid daarvan voor anderen.   ”

Of de aangekondigde ‘snelle tests’ daartoe in staat zijn is niet duidelijk.

Hier het gehele artikel:

https://www.hpdetijd.nl/2020-09-27/drie-wetenschappers-de-coronatest-is-onbetrouwbaar-en-het-testbeleid-faalt/