Mondkapjes

Bron: Flickr

Ik zie deze week plotseling erg veel mensen in winkels met mondkapjes op. Ik begrijp dat dat het gevolg is van het dringende advies van de overheid om in winkels mondkapjes te dragen.

Afgelopen zaterdag rond 11 uur zat ik in mijn auto en schakelde de radio in voor het aardige programma ‘Taalstaat’ Maar eerst was er het nieuws van 11 uur, waarin tot mijn verbazing het volgende bericht  te horen was:

Het RIVM noemt het dringende advies om mondkapjes te dragen in bijvoorbeeld winkels een politieke afweging. De leiding van het instituut blijft erbij dat de toegevoegde waarde gering is en dat er daarom geen positief advies over mondkapjes is uitgebracht.  Volgens het RIVM is er op grond van politieke overwegingen een ander besluit genomen.”

Ik was niet erg verbaasd over het mondkapjes-standpunt van het RIVM, tenslotte is er in wetenschappelijke hoek veel twijfel over het nut van het dragen van dergelijke dingen.  Waar ik wel verbaasd over was dat dat bericht over mondkapjes (RIVM adviseert linksaf, regering gaat rechtsaf) zomaar op de Nederlandse radio uitgezonden werd! Ik heb de nieuwsuitzending naderhand opgenomen en het bericht opgeslagen in mijn archief. Maar u kunt het zelf beluisteren op https://www.nporadio1.nl/gemist/2020-10-03 . Klik op de knop 11-12 uur, het begint met het nieuws.  Opvallend was dat het bericht een uur later (12 uur) niet meer in het nieuws te horen. De gelederen waren toen blijkbaar weer gesloten. Jammer, want dit was nu een mooi voorbeeld van ‘echt’ nieuws.

Ik maak me overigens wel zorgen over het feit dat blijkbaar zoveel mensen veel meer waarde hechten aan de adviezen van politici dan van wetenschappers. Gevaarlijke tijden.

Tot slot een duidelijk  en ook grappig videootje over de werkzaamheid van mondkapjes van dr. Ted Noel , al 36 jaar werkzaam als anesthesist in de OK. Het bericht met dit filmpje werd  vandaag van mijn klimaatgek FB-account verwijderd door de FB gedachtepolitie!