Sterfte in Zweden vanaf 1850

Fig. 1 Bron: Johan Hellström

Een zijstapje. Maurice de Hond heeft een veelzeggende grafiek op zijn website afgebeeld. De grafiek is gemaakt door Johan Hellström (@Jhnhelstrom) en geeft een overzicht van de sterftecijfers per maand per miljoen inwoners in Zweden sinds 1850. De grafiek is veelzeggend: Covid-19 is in de demografische geschiedenis van Zweden tot nu toe een rimpeltje. Kijk eens hoe in vroeger tijden epidemieën huis hielden onder de Zweedse bevolking! Dergelijke ‘killers’ hoorden tot zo’n honderd jaar geleden bij het leven.

Vergeleken met de Spaanse griep in 1918 is de sterftepiek vanwege corona zeer klein.  Maar zelfs in recente tijden zijn er sterftepieken die vergelijkbaar zijn met die van Covid-19 in 2020. Kijk maar eens naar de pieken in 1988 en 1993. Beide jaren kenden een forse griepepidemie. je kunt je afvragen of de maatregelen die overheden nemen in verband met corona niet overdreven zijn. Gelukkig zijn de getoonde data van Zweden, zodat het argument “dankzij die overheidsmaatregelen is de sterfte beperkt gebleven” hier nauwelijks geldt.

De data die Hellström voor de grafiek gebruikt heeft zijn afkomstig van de Zweedse tegenhanger van ons CBS, het SCB.

www.statistikdatabasen.scb.se

Ik denk dat de cijfers van Nederland in vele opzichten vergelijkbaar zijn met die van Zweden. Helaas  levert het CBS niet alle data meer ‘zomaar’  aan iedereen, zodat ik voor wat betreft Nederland niet ver terug in de tijd kan kijken. De grafiek van Zweden kan angstige mensen misschien gerust stellen. Waarschuwingen voor een tweede golf doen mij in elk geval niet veel, ik ben in de klimatologie wel wat gewend als het om apocalyptische voorspellingen gaat. Ik weet dat virussen niet zomaar verdwijnen maar dat geldt al vele jaren ook voor andere virussen.

Waar ik wel bang voor ben is voor de angst die mensen aangepraat wordt. Radio en tv zijn voor mij al heel lang geen betrouwbare informatiebronnen meer. Heel soms zet ik tóch de radio aan, en dan val ik onmiddellijk in ‘coronatainment’, anders kan ik het niet noemen. Vanaf het moment dat de ziekenhuisopnames en sterfte vanwege corona tot vrijwel nul gedaald waren schakelden de main stream media moeiteloos over naar ‘besmetting’ als leidraad voor de uitzendingen: the show must go on. De overheid en main stream media, brothers in arms.